Succéartat legobyggande tar Träkvistaelever till Oslo

Några Träkvistaelever har visat framfötterna med sitt legobygge. Nu väntar internationellt motstånd. – Det känns jättekul, pirrigt och nervöst, säger eleven Ruth Jacobsson.

  • Publicerad 12:33, 22 nov 2018

Nu blir det hårdare konkurrenter. Men det blir väldigt kul, men upplevelse att minnas för livet.

Förberedelserna har gjorts i skolan på bland annat NO-lektionerna. När det var dags för tävling i First lego league visade sjätte- och niondeklassare från Träkvista skola att de både behärskade avancerad programmering och bygge av en legorobot. Dessutom hade de en framtidsvision av miljöarbete i rymden.

– Man tävlar i tre olika moment, innovation, marknadsföring och robotkörning, säger niondeklassaren Ruth Jacobsson.

Odla i rymden

I momentet innovation fick eleverna skapa ett problem och sedan hitta en lösning. Träkvistas elever valde att utgå från rymden.

– Vi ska odla mer mat i rymden. Det blir bättre för miljön och billigare. Man använder astronauternas avföring. Den åker i ett rör till en kompostlåda. Där bryter maskarna ner det och gör om det till gödsel, säger Smilla Hanson.

Den del av tävlingen där lego användes var i robotkörningen.

– Vi har en bana med uppdrag som vi ska lösa. Exempelvis något som ska flyttas. Det ska göras med en robot som vi inte får röra. Man måste bygga en robot med motorer och sensorer och sedan programmera så att den kan utföra uppdraget, säger Isak Holmgren.

Laget vann Stockholms länstävling i konkurrens med 30 andra lag och får nu möta andra länsvinnare samt skolor från Norge, Finland och Danmark i Oslo nästa helg.

– Nu blir det hårdare konkurrenter. Men det blir väldigt kul, men upplevelse att minnas för livet, säger Ruth Jacobsson.

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15