Flemingsberg. Camilla med Flemingsbergskakan. Foto: Claudio Britos

Succébloggaren hyllar Flempan med eget bakverk

Vi bad Instagram-kändisen Camilla Hamid från Mykitchenstories.se baka en hyllning till Flemingsberg. Resultatet blev en svensk klassiker med nordafrikansk twist.

  • Publicerad 15:32, 19 jan 2018

Instagramkändisen vågade inte visa sitt ansikte

Från Camilla Hamids fönster i Visättra har man en magnifik utsikt över Flemingsberg. Där finns Flemingsbergs gård, de orangea höghusen och högskolan. Inför vårt besök bad vi henne sammanfatta allt det där i en kaka.

– Jag kom att tänka på Flemingsbergs slogan, ”Där idéer möts”. Jag tycker det är jättefint. Så jag tog en svensk klassiker, kladdkaka. Alla älskar kladdkaka. Så tillförde jag någonting som kommer från en annan kultur, en annan idé. Då blev det den här. 

På kladdkakan ligger ett lager av stelnad kolasås smaksatt med apelsinblomvatten, en krydda som används mycket i Mellanöstern och Nordafrika, där Camilla har sitt ursprung. Kolan har hon sedan toppat med pistagenötter och flingsalt.

Underbart gott!

Hur är det att bo i Flemingsberg?

– Jag är uppvuxen på Södermalm. Jag trivdes där då men jag insåg inte ur homogent det var. Alla är likadana. Här i Flemingsberg finns verkligen alla typer av människor och det är jättegivande. 

Flemingsbergskladdkakan (Kladdkaka med salt apelsinblomskola)

Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar.

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Smält smöret och blanda försiktigt ihop med resten av ingredienserna till en jämn smet. Bara precis så att allt går ihop.

Häll upp smeten i en rund form täckt med bakplåtspapper och och grädda i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kladdkaka ska vara färdig i kanterna men fortfarande lös i mitten.

Låt kladdkakan svalna i kylskåpet medan du förbereder apelsinblomskolan.

Ingredienser (apelsinblomkola):

100 g smör
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1,5 dl mörk sirap
1 msk apelsinblomvatten
1 näve grovhackade pistagenötter
1 tsk grovkornigt havssalt till garnering

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, strösocker och mörk sirap. Blanda allt försiktigt med en träsked.

Sätt i en kökstermometer och låt kolan få koka på medelvärme tills du kommer upp i 123 °C, har du ingen termometer kan du göra kulprovet.

Strax innan den når 123 °C tillsätter du apelsinblomvattnet och rör om. Häll över kolan direkt på kladdkakan. Garnera med pistagenötter och havssalt och låt stelna helt och hållet i kylskåpet innan servering.

Visa merVisa mindre

No bake passionsfruktspaj med maräng

Receptet räcker till en rektangulär pajform med avtagbara kanter på 35×11 cm, vilket ger ca 10 generösa bitar.

Ingredienser (pajskal utan ugn):

10 digestivekex
75 g smör

Gör så här:

1. Mixa kexen fint i en matberedare.
2. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
3. Tryck ut kexmassan i pajformen och ställ i kylskåpet medan du gör passionsfruktcurden.

Ingredienser (passionsfruktcurd):

2 äggulor (spara äggvitan till maräng-toppingen)
1 ägg
75 g smör
1,5 dl strösocker
Saft från 1 citron
Innehållet från 5 passionsfrukter
0,5 dl maizena

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på medelvärme under konstant omrörning.
2. Curden är klar när du känner att den börjar tjockna.
3. Häll upp curden i pajskalet och ställ tillbaka i kylskåpet för att stelna medan du gör marängen.

Ingredienser (maräng-topping):

2 äggvitor (de som blev över från curden)
1 dl strösocker

Gör så här:

1. Vispa äggvitan till styva toppar i en värmetålig skål med en elvisp.
2. Fortsätt vispa medan du har i lite strösocker i taget.
3. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och fortsätt vispa tills sockerkristallerna smält och du har en blank och fin marängsmet.
4. Spritsa marängen på pajen (går också att bre på) och bränn av med brulée-brännare.
5. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

Visa merVisa mindre