Camilla Brincks sambo Maxim Kalmer är också en del av produktionen. Han menar att Camilla ibland lever sig in så mycket i historien att han inte vet om det är hon själv eller någon av karaktärerna som kliver ut ur studion. Foto: Linda Gren

Succéboken för barn kan bli film

Axelsbergsförfattaren Camilla Brincks berättelse om Musse och Helium har fått stort genomslag i Sverige och liknas vid storheter som Narnia och Harry Potter. Nu kan den populära sagan bli film.

  • Publicerad 16:52, 14 jun 2018

Camilla Brinck var en av Sveriges stora popstjärnor i början av 2000-talet och redan vid 25-års ålder blev hon låtskrivare till Universal Publishing. Vad hon inte visste då var att en av hennes låtar skulle bana väg för en helt ny karriär.

– Jag satt och skrev på en duett och när jag skulle pitcha ned rösten till en mansröst skruvade jag åt fel håll. Fram kom en liten gäll röst och jag kände direkt att det var en karaktär. Jag skruvade upp lite till och fann ännu en karaktär, säger Camilla.

Rösterna tillhörde Musse och Helium, två små möss som till en början underhöll Camillas vänner. Men till slut även vännernas barn och snart resten av Sverige.

– Musse och Helium blev en del av vår vardag. De flyttade in hos mig på något vis och när mina kompisar bad mig att skicka meddelanden till deras barn om tandborstning och läggdags förstod jag att jag borde utveckla det hela.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och så blev det. Rösterna till Musse och Helium öppnade dörren till en hel sagovärld och ett ljudboksäventyr på sju timmar där Camilla gör alla rösterna själv, närmare bestämt tjugo stycken.

– Det är som en Disneyfilm utan rörlig bild och är den största satsningen som Storytel har gjort hittills, säger Camilla och tillägger:

– Men redan under vårt första möte med Storytel satt även B/ Wahlström med och ville göra en fysisk bok och de jämför Musse & Heliums äventyr med Narnia, Harry Potter och Alice i Underlandet.

80 000 lyssningar

Idag har ljudboken 80 000 lyssningar på Storytel och när boken släpptes sålde den slut på tre veckor och blev nominerad till årets bästa barnbok.

– Det var helt fantastiskt. Det sa bara pang och har gjort succé hos både barn och vuxna.

Camilla vill att berättelsen ska vara till för alla, oavsett om man kan betala för det eller inte. Därför har hon gjort en podd, en youtube-kanal och pushat för att Musse och Helium ska finnas på alla bibliotek.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tre avsnitt av podden ligger ute till lyssnarnas förfogande och redan nu strömmar det in frågor från barnen.

– Det är frågor om livet generellt. Musse och Helium har blivit barnens vänner och är karaktärer barnen ser upp till och lär sig saker av utan att de tänker på det. Vi får jättemycket mejl från både föräldrar och förskolelärare där de berättat om diskussioner de haft efter lyssning av podd eller bok.

Nu finns det fortsatta planer för framtiden. Ryktet om Musse och Helium börjar sprida sig utomlands och om allt går som Camilla vill blir äventyret snart en animerad film.

– Vi är redan i kontakt med de största filmskaparna i Sverige. Musse och Helium är helt enkelt här för att stanna, säger Camilla.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.