Succéklubben firade fem år – tog över Rålis

Inte från 0 till 100 utan från 0 till dryga 1 000. När Kungsholmen basket firar fem år med fest i Rålis är det med rekordmånga medlemmar.

  • Publicerad 14:33, 28 maj 2018

I långa led spelade, och ”high-fivade” sig klubbens lag igenom Kungsholmen till Rålis för det traditionsenliga födelsedagskalaset i torsdags. I långa tåg rullade de in i parken – precis som klubben ångat fram de senaste åren. Från starten för fem år sedan har de nu vuxit till över 1 000 medlemmar och runt 50 lag. På plats i Rålis var runt 600 barn och vuxna.

Kungsholmen Basket startar herrlag och kör basketkollo i sommar

– Det är jätteroligt så klart. Är man i skolor nu och kollar så känns det som att det är flest basketbollar man ser. Vi har en bra miljö, gör något bra och det har Kungsholmen noterat. Nu när man ser alla här komma som ett lämmeltåg så får man ju lite gåshud, säger Oskar Kotsalainen, verksamhetsansvarig i klubben.

Resultaten inte viktigast

En av framgångsrecepten enligt klubben: Att alla ska få vara med. Något Kungsholmen basket jobbar hårt med. Resultaten är inte viktiga – det handlar om att alla ska kunna delta och ha kul. Och det är barn- och ungdomarna som står främst. Som ett exempel kan nämnas att damlaget tackade nej till en plats i näst högsta ligan förra säsongen eftersom det kostade för mycket och hade gått ut över barn- och ungdomssidan.

– Vi har som mål att alla ska få vara med, det hetsas inte. Vi försöker vara sympatiska och bedriva barn- och ungdomsidrott som vi tycker att den ska vara. Många kanske inte vet våra värderingar men de känner igen sättet vi är på och gillar det.

Kungsholmen Basket vägrar gå upp i ettan – för barnens skull

Felicie, Liv, Evelina, Norah och Felicia i ett av klubbens flickor 09-lag nöjt av tårtkalaset. Foto: Per Brandt

Ett av lagen som var på plats och njöt av födelsedagstårta var Kungsholmen/Essingen flickor 09. Bland tjejerna i laget var det ingen tvekan om varför de håller på med basket

– Det är jättekul. Det är tredje året jag spelar, säger Felicie och får medhåll av alla intill.

Och de har alla lockats av samma sak.

– Jag började spela för att mina kompisar här spelade och bjöd med mig. Det lät roligt. Och så fick man en godispåse, säger Felicia.

NÖJD. Oskar Kotsalainen, verksamhetsansvarig i Kungsholmen basket, fick gåshus när han såg alla ungdomslag tåg in i Rålis för kalaset. Foto: Per Brandt

Men förutom sina egna lag jobbar klubben även mycket med att erbjuda mer, som basketkollo sommartid för ungdomar, spontanbasket för både unga och vuxna eller som den senaste satsningen ”Basketgymnasium för alla”. Där är tanken att ge alla ungdomar som vill spela mer basket en chans att göra det innan skoltid, oavsett gymnasieval.

"Vill att folk ska må bra"

Men det är inte heller bara basket som räknas. I våras märktes ett friidrotts-intresse bland en del medlemmar. Sagt och gjort. Då startade klubben en friidrotts-avdelning för både unga och vuxna.

Och liknande satsningar, för att kunna vara en klubb för alla, är något de vill fortsätta med.

– Ja, det vill vi. Basket är verktyget som gör att vi kan göra bra grejer för barn och ungdomar. Vi levererar en produkt på områden som inte funnits. I grunden handlar det om en sak, vi vill att folk ska må bra. Vi bor och verkar här på Kungsholmen, säger Oskar Kotsalainen.

Finns det någon risk att ni växer för snabbt, finns det någon gräns för er?

– Så fungerar inte jag. Problem är till för att lösas. Hade någon sagt att vi skulle ha över 1 000 medlemmar efter fem år hade man tänkt att det går inte, och det är klart att det inte går egentligen, men vi bara kör!

LAGFOTO. Den obligatoriska kalas-bilden från Rålis. Uppskattningsvis runt 6-700 barn och vuxna var på plats enligt klubben. Foto: Olof Bergqvist

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.