Rutin. Spelande tränaren Andreas Bergwall och lagkaptenen Johan Willes tillhör de mer rutinerade i AIK bandy. Foto: Mikael Andersson

Succésäsong för bandyns nykomling AIK

Som nykomling gick AIK rakt in i slaget om SM-guldet. SolnaDirekt hängde med AIK-fansen när laget spelade bandykvartsfinal mot regerande mästarna.

  • Publicerad 11:44, 26 feb 2020

Jag tycker om att det går fort och finns en tradition. Bandy ska spelas utomhus.

AIK har knappast gjort avtryck i den moderna svenska bandyhistorien. Det var nämligen ett tag sedan de spelade i högsta serien på herrsidan, 1965 .

Då var Tage Erlander statsminister, Rolling Stones hade konsert på Kungliga tennishallen och polisen blev statligt styrd. Samma år åkte AIK ur den högsta bandyserien.

De kom tillbaka först förra året och det med besked. Efter att ha slagit ut Hammarby i åttondelsfinal ställdes klubben mot fjolårets svenska mästare, Villa Lidköping. SolnaDirekt tog plats bland fansen på Bergshamra IP när AIK spelade kvartsfinal på hemmaplan för första gången på decennier.

Sällskap. Lars Lehtinen, Christer Christiansen, Kenneth Dahlgren och Mia Dahlgren ser gärna på bandy tillsammans. Foto: Jonas Månsson

Derbyna höjdpunkten

Högst upp på den större träläktaren står Kenneth Dahlgren. Han har packat sin klassiska bandyportfölj och fått med frun och två vänner på matchen.

Han har gått på AIK:s bandymatcher även i lägre serier och är mycket nöjd med säsongen.

– Kul att det blev slutspel. Det bästa den här säsongen var definitivt att vi slog ut Hammarby, säger han.

Mia Dahlgren har följt med flera gånger. Hon har fått upp ögonen för AIK:s bandyframgångar i vinter.

–  Det är skönt att komma ut och titta på bandy. Ofta har de spelat på fredagar och då är det skönt efter en arbetsvecka att komma ut, säger hon.

Bandyspelare. Bröderna Lucas och Alexandor Grenklo spelar bandy och hoppas en dag får spela i AIK. Foto: Jonas Månsson

Två andra trogna besökare och bandyfantaster är bröderna Alexandor och Lucas Grenklo. De har sett ungefär tio matcher på plats under säsongen och spelar bandy i Hammarby, men drömmer om att en dag få spela i AIK:s A-lag.

– Jag tycker om att det går fort och finns en tradition. Bandy ska spelas utomhus, säger Alexandor Grenklo.

Lucas Grenklo håller med sin storebror.

– Men det finns en del man skulle kunna göra med arenan, säger han.

De tycker att det har varit en kul säsong och tror att AIK är i högsta serien för att stanna. De hoppas samtidigt att fler Solnabor ska komma och titta på matcherna och även lära sig lite mer om regler och spelet.

– Man får nog ge det lite tid, säger han.

Nykomling. AIK:s bandyherrar har haft en mycket lyckad säsong. För första gången på 54 år har de spelat i högsta serien och de har varit framgångsrika. I serien slog de rivalen Hammarby två gånger. Foto: Mikael Andersson

Klassiker. En bandyportfölj med värmande dryck är en klassiker på landets bandyarenor. Foto: Jonas Månsson

Namnkunnigt lag

Trots att AIK är nykomling så mönstrar klubben ett namnkunnigt lag. En spelare som varit med länge är lagkaptenen Johan Willes, med tre SM-guld i bagaget.

– Vi har gjort en bra säsong, vi är nya och har ett bra lag. Det är många som har kommit in och det tar ett tag att spela ihop laget, säger han.

Han tror att AIK på sikt kan ta sig ännu längre fram i slutspelet, men då krävs bättre arena.

– Jag har aldrig varit med om en så dålig vinter. När vi slåss mot andra lag som har bättre förutsättningar än vi har tar det ännu längre tid att komma in i spelet. Med tanke på det har vi gjort det väldigt bra.

Bergwall spelande tränare

Johan Willes lyfter derbymatcherna mot Hammarby som säsongens höjdpunkt.

– Vi har inte förlorat någon av dem. Båda de i serien var häftiga, de lyckades vi gå vinnande ur och sedan åttondelsfinalen som vi vann till slut. Ett av målen var att vara bäst i stan efter den här säsongen. Det är vi nu, säger han.

AIK:s målvakt och spelande tränare Andreas Bergwall, men flera SM- och VM-guld på meritlistan är inte odelat nöjd med säsongen.

– Tittar vi på tabellen hade vi velat vara någon placering upp för att få en annan utgångsposition inför slutspelet. Det har varit en tuff säsong och vädret har inte varit med oss utelag, säger han.

Rollen som spelande tränare tycker han har varit påfrestande.

– Framför allt i början av säsongen var det tuff att bedriva allt själv, men nu har det blivit lite mindre på mina axlar. Det har i perioder varit påfrestande att både spela och träna när man är 45 år, vi får se hur det blir nästa år.

En annorlunda säsong

Trots en gedigen meritlista håller han årets AIK-säsong högt.

– Titlarna är det jättesvårt att konkurrera med såklart, men utifrån de förutsättningarna vi har haft tycker jag att vi har gjort en bra prestation. Det har varit den mest annorlunda säsongen jag har spelat, säger Andreas Bergwall.

Den kyliga måndagskvällen bjöd på spännande spel där AIK trots upphämtat tvåmålsunderläge förlorade med 3–2. Det innebar att Villa Lidköping leder med 2–0 i matcher och är en seger från semifinal. Det tredje kvartsfinalmötet mellan lagen spelas i morgon, torsdag.

Publik. 783 personer såg AIK:s kvartsfinal på hemmaplan mot Villa Lidköping. Foto: Jonas Månsson

Ledare. Johan Willes är AIK:s lagkapten. Foto: Mikael Andersson

Tidigare framgångar för AIK Bandy

AIK Bandy tog tre SM-guld i början på förra seklet. 1909, 1914 och 1931.

Dessutom spelade laget SM-final 1913, 1915 och 1917.

Klubben har 23 säsonger i högsta serien på herrsidan.

AIK ligger på 29:e plats i bandyns marathontabell.

Källa: Svensk bandy

Stockholm Direkt