Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Succé(v)alet: Vänstern gick fram starkt i 127

Från en högsta notering på 15,4 procent i förra valet ser det nu ut som att Vänsterpartiet lockar mellan var fjärde och femte väljare i flera distrikt i 127-området. Samtidigt växer även Sverigedemokraterna i flera distrikt.

  • Publicerad 12:08, 12 sep 2018

Skulle en del av 127-områdets valdistrikt få bestämma, då skulle Vänsterpartiet ha närmare en fjärdedel av alla mandat i riksdagen och kommunfullmäktige. I distrikten Bredäng NÖ och Bredäng S har de fått 25,1 procent av rösterna, och i totalt 11 av 22 distrikt har de fått över 20 procent.

En bra bit över förra valets toppnotering på 15,4 procent, alltså.

– Det känns som att Vänsterpartiet är etablerade och starka här. Man har sett dem och de har varit uppe och pratat när vi har haft boendemöten om Stenas renoveringar här, säger Bredängsbon Marianne Lundgren.

Bredängsbon Denniz Yücel håller med. Han har ofta sett Vänsterpartiet stå ute på torget.

– Men jag tror många här röstar på dem för att de har bra utrikespolitik. De hjälper ju kurder, är engagerade i Palestinafrågan och involverade internationellt, det handlar om solidaritetsröstning, säger han.

Denniz Yücel röstade själv på Vänsterpartiet i år.

– Tidigare har jag röstat lite olika, något år blankt. Men i år var det självklart. En av anledningarna är att de är så tydligt emot SD, säger han.

Höjt valdeltagande i flera Skärholmsdistrikt

Oroas. Bredängsbon Denniz Yücel röstade på vänstern och är orolig för SD:s ökning. "För mig är det uppenbart att den radikala främlingsfientligheten växer för att SD går framåt. Det för tankarna till 90-talets nynazister, mordet på John Hron och Lasermannen", säger han. Foto: Claudio Britos

Bredängsborna Karin Klingstedt och Marianne Lundgren tror att V:s framgång beror på att de synts till mycket i området. Annars tycker de att mycket av valet handlat om pajkastning. "Det är bra att TV:n har en avstängningsknapp", summerar Marianne sina känslor om valdebatterna. Foto: Claudio Britos

Vänsterpartiet i Skärholmens ordförande Raphael Silnicki är nöjd över resultatet. När han räknat på de preliminära siffrorna från valnatten ser det ut som att de har fått 1500 nya röster i hela 127-området och nästan fördubblat sitt stöd jämfört med förra valet.

– Jag tror det beror på tre saker. Vi har en starkare lokalorganisation och under valrörelsen har vi slitit jättehårt på gator och torg, arbetsplatser och sociala medier. Sen tror jag såklart vår politik spelar in, många här delar våra värderingar och gynnas av vänsterpolitik. Och så har det hjälpt att det går bra för oss i hela landet och att vi har en partiledare som är omtyckt, säger han.

Arbetare, personer med utländsk bakgrund och unga som flyttar till Skärholmen är grupper de lyckats locka, tror Raphael Silnicki.

– Men till vår valstuga har det även kommit folk som säger att de brukar rösta borgerligt men i år tänker rösta på oss för att vi är så tydliga i var vi står, speciellt i att vi aldrig kommer samarbeta med SD.

S, M och MP tappar

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tappat stöd i flera 127-distrikt. S är dock fortfarande dominerande – i samtliga distrikt är de det största partiet, på sina håll med över 50 procent av rösterna.

Även Moderaterna har tappat mark i sitt starkaste fäste i Skärholmen: distriktet Vårberg V, där radhusområden och Johannesdals villor ligger. Förra valet var det det enda Skärholmsdistriktet där M var största parti, med 30,9 procent av rösterna. Även MP tappade stort där – rösterna gick istället till främst till S, C, SD och V. De sistnämnda nästan fördubblade sitt stöd.

Hur Stockholm, och i förlängningen Skärholmen, ska styras är dock fortfarande oklart. SD har fått en vågmästarroll och de rödgrönrosa har inte längre egen majoritet.

Bekräftar: Alliansen vill samarbeta med MP

Området kring Sätradalsparken är ett av områdena där SD fått sitt starkaste stöd i 127-området. Här ville 13,5 procent att de ska styra kommunen och 15,3 landet. Foto: Claudio Britos

Även Sverigedemokraterna har lockat fler väljare i det här valet, liksom i Sverige i stort. 2014 fick partiet som mest 9,77 procent av rösterna i ett distrikt i Vårberg, sammanlagt i hela stadsdelen fick de 6 procent i kommunvalet. I årets val ser de ut att få över 10 procent i flera av valdistrikten.

I distriktet Sätra V visar de preliminära siffrorna att 15,3 procent av de röstande vill att SD ska styra landet och 13,5 procent att de ska styra kommunen.

– Jag röstade på dem för att jag vill ha kommunala ordningsvakter här, säger en man i området som inte vill uppge sitt namn, eftersom han tror att han skulle kunna bli attackerad om det kom ut.

Vill ha ordningsvakter

Från samma område har det de senaste åren kommit in ett stort antal medborgarförslag med önskemål om kommunala ordningsvakter. Och SD-röstaren vi träffar tror att drogförsäljningen och otryggheten som finns i området är en anledning till det ökade stödet för SD.

– Det är brist på poliser och ordningsvakter och det känns som att politikerna inte bryr sig, det mesta de säger är bara valfläsk. Och det är för lite krav på att människor som kommer hit ska anpassa sig och lära sig svenska. Samtidigt kan de få jobb, medan svenskar går utan, folk blir besvikna, säger han.

Men SD:s framgångar skapar också oro. I samma område träffar vi en kvinna, som kommit till Sverige som politisk flykting. Hon känner sig också besviken på politikerna och upplever att skillnaderna är stora mellan hur svenskar och invandrare behandlas i samhället och arbetslivet.

– Jag har två utbildningar, kämpar så hårt, men får ändå mindre betalt än de andra på mitt jobb. Jag ser ingen framtid för oss invandrare här. Jag skulle kunna gå runt och säga att allt här i Sverige är bra, att det är ett fritt land. Men vi vet inte vad som kommer hända imorgon.

Det här sticker ut i distrikten:

Skärholmen 4 Bredäng Ö: Här har Fi sitt starkaste stöd i 127-området, med 6,9 procent av rösterna till kommunvalet. Det är dock ett tapp från förra valets toppnotering på 7,74.

Skärholmen 10 Portholmsgången mfl: Socialdemokraternas starkaste fäste i 127. Här får S 55,7 procent av rösterna till kommunvalet. I årets val är S störst i samtliga valdistrikt i Skärholmen.

Skärholmen 17 Vårberg V: I det som förra valet var deras starkaste distrikt har Moderaterna nu blivit omsprungna av Socialdemokraterna. Här ökar också C med tre procentenheter och V har nästan fördubblat sina röster. Här får också Liberalerna flest röster i stadsdelen: 12,6 procent.

Skärholmen 14 Stångholmsbacken mfl: Här var valdeltagandet i kommunvalet lägst i hela Skärholmen. Bara 48,3 procent av de röstberättigade röstade. Högst var det i distriktet Skärholmen 18 Sätra gård, där 80,8 procent röstade.

Skärholmen 5 Bredäng S: Här fick Vänsterpartiet 25,1 procent av alla röster till kommunvalet. Exakt samma siffra i Skärholmen 1 Bredäng NÖ.