Suheib Saleh växte upp i Skärholmen och bor nu i Flemingsberg. Idag har Netflixserien "Störst av allt" premiär, där han spelar knarklangaren Dennis. Foto: Claudio Britos

Suheib om att spela knarklangaren i "Störst av allt"

Det var inte rollen han först ville ha. Och han är lite orolig för att hamna i en mall. Men Suheib Saleh är glad över att ha fått spela knarklangaren Dennis i den första svenska Netflixserien någonsin. På fredag kan hela världen se honom.

  • Publicerad 12:30, 5 apr 2019

Egentligen sökte han rollen som Samir. Den duktiga pluggisen med invandrarbakgrund. Men det blev Dennis till slut. Knarklangaren.

– Från början var jag lite skeptisk. Det är liksom de två stereotyperna av blattekillar som folk har utifrån. Jag kände community guilt, ska jag fortsätta förmedla bilden av den svarta drug dealern?

Men Suheib Saleh körde. Och på fredag kan hela världen se honom i rollen när "Störst av allt", den första svenska Netflixserien, har premiär. Serien, som baseras på rättegångsthrillern av Malin Persson Giolito, utspelar sig på en gymnasieskola i Djursholm, där en skolskjutning ägt rum.

Klass, rasism och segregation är några av de teman som genomsyrar berättelsen.

– Det är lite så verkligheten ser ut, även om det inte borde vara så. Det är folk härifrån, från olyckliga förutsättningar, som säljer. Och det är ungdomar i stora villor, i Lidingö och Djursholm, som vill ha drogerna på sina jättefester. Hade det varit en svensk som spelade knarklangaren, det hade inte varit verklighetstroget, säger Suheib.

I dag är han glad att han tog rollen. Sin första riktiga skådespelarroll. Men oron finns att fastna i att bara få spela samma karaktärer. Att bli typecastad.

– Andra, folk som ser ut som oss, har berättat om det. Det enda de ringer om är för att de ska spela kriminella eller knarklangare. Anledningen till att jag blev skådespelare är att jag vill uppleva så mycket som möjligt i livet. Nu har jag gjort knarklangaren och är glad för det. Men jag vill också spela the good guy, the bad guy och allt där emellan.

"Jag kände community guilt, ska jag fortsätta förmedla bilden av den svarta drug dealern?", säger Suheib om rollen som Dennis. Men idag är han glad att ha gjort den. Foto: Johan Paulin/Netflix

Ouff, man får para och allt!

Vägen till en av världens största streamingtjänster var långt ifrån självklar. Att bli skådespelare var aldrig något han drömde om när han växte upp i Skärholmen. På gymnasiet gjorde han och klasskompisar små sketcher på Instagram när de var uttråkade på rasterna, mest som en kul grej.

En dag när han hängde på fritidsgården Andra hemmet hölls ett informationsmöte för ungdomar som redan hade fått feriejobb med att göra film. Han kikade in.

– Jag fick en papperslapp om att komma och jobba nästa vecka. Och jag bara "ouff, man får para och allt!". Jag hade ju inte ens ansökt eller gått på någon intervju, haha!

Det jobbet ledde till sommarjobb. Han signade upp sig på en statistsida, gjorde en katastrofal första audition, men sen började uppdragen trilla in. Reklamjobb, modelljobb och statistjobb byggde cv:t.

– Efter den här produktionen känner jag att det här kan jag leva med. Jag fortsätter såklart min utbildning också, men det är skådespela jag vill göra. Drömmen är att få jobba utomlands. Jag älskar att resa, att vara utanför min comfort zone och få nya erfarenheter.

Bredd. Uppväxten i Skärholmen och tio års pingisspelade har gett Suheib en helt annan bredd som skådis än många andra, tror han. "Efter ett träningsläger när jag var 13 tyckte mina klasskompisar jag pratade suedi. Sen kom jag till klubben och kallade folk bror, innan jag kom på – det är inte bror här, det är kompis. Men jag fick ta del av båda världarna, och trivdes i båda". Foto: Claudio Britos

När någon säger att de drömmer om något så ska andra stoppa det, dra ner en. Drömkrossare. Säg ”bror, försök!” i stället för ”bror, skit i”.

Uppväxten i Skärholmen har gett honom ett helt annan bredd som skådespelare, säger han.

– Jag kan skifta mellan mina två dialekter. Dialekten jag har när jag är på en jobbintervju och dialekten jag har med mina barndomskompisar. Och det är verkligen en fördel för alla som kommer härifrån.

Varför kommer det inte fler skådisar härifrån?

– För vi har inga förebilder. Vi har alla vuxit upp med musiken, som Ison och Fille. Hiphopen finns överallt här och det är rätt enkelt att göra. Samma sak med fotboll. Det är alltid vi drar till fotbollsträningen eller till studion efter skolan. Men i vilken förort har du hört någon säga vi drar på en skådespelarlektion?

Vad tror du behövs för att fler ska våga satsa på det?

– Vi måste droppa ”bror, skit i”-mentaliteten. Att så fort något är lite jobbigt eller kräver arbete så väljer man istället att ”vänta på bättre dagar”. När någon säger att de drömmer om något så ska andra stoppa det, dra ner en. Drömkrossare. Säg ”bror, försök!” i stället för ”bror, skit i”.

Tar plats. När Suheib växte upp fanns få med utländsk bakgrund i tv och film. Men i och med sociala medier, streamingtjänster och succéserien Skam det är på väg att vända, tror han. "Nu vill alla göra ungdomsserier. Och då behöver de representera även oss från orten, det funkar inte att ha tio likadana ungdomar i en sån serie. Fler unga från orten kommer komma in – och det ska jag ta tillvara på", säger han. Foto: Claudio Britos

Suheib Saleh

Ålder: 22 år.

Från: Skärholmen.

Bor i: Flemmingsberg.

Aktuell med: Spelar Dennis i kommande Netflix-serien "Störst av allt".

Gör: Skådespelar och läser till civilingenjör och lärare på KTH.

Suheibs...

... favoritfilmer: Öster om Eden, Juice med Tupac Shakur

... favoritserie: Ändras hela tiden! Men nu Power och La casa de papel

... favoritskådis: Tupac och Leonardo di Caprio.

... favorit i Skäris: Att man har allt här. Man behöver inte lämna det för att leva. Det är stad på dagen och orten på natten.