SKULPTURER. Bland skulpturer i Sundbyberg finns bland annat denna – "Örnpar" av Kent Ullberg. Foto: Jonny Andersson

Sumpans konst får liv i ny app

För att fler ska upptäcka den offentliga konsten i Sundbyberg har staden nu tagit fram en app där konsten visas digitalt. I veckan lanserades appen Kulturspåret.

  • Publicerad 16:49, 8 jun 2020

Tanken med den nya applikationen, Kulturspåret, är att göra Sundbybergs offentliga konst enklare och roligare att upptäcka.

– Vi har anledning att vara stolta över den offentliga konsten i Sundbyberg. Konst stimulerar våra sinnen och tankar och den ska vara tillgänglig för alla. Nu skapar vi en möjlighet att i större omfattning få ut information om vår konst, säger kommunalrådet Johan Storåkers (L).

Sundbyberg är "Årets kulturkommun 2020" och med appen vill man levandegöra konsten. Det går bland annat att ta del av guidade visningar utifrån olika teman som Nakna människor eller Kulturarvsrundan.

– Vi jobbar strategiskt och kreativt med kultur i Sundbyberg. Vi har en fantastisk konstsamling på våra gator och torg, som alla kanske inte är medvetna om. Kulturspåret ska göra att konsten levandegörs och aktiveras så att fler upptäcker och får en fördjupad relation till den, säger Sofie Aspeqvist, kulturchef i Sundbybergs stad, i ett pressmeddelande.

Utöver att lära sig om Sundbyberg konstsamling, ges även möjlighet att tävla i appen. På sikt är tanken att appen ska utvecklas med fler besöksmål som kulturminnen, litterära skyltar och gröna platser.

– Det är viktigt att nå ut med information och kunskap om stadens kultur, det vidgar insikten om vår fina stad, säger Johan Storåkers.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48

Omfattande sprängningsarbete i Sundbyberg

Nyheter Inställd tågtrafik redan från helgen Det väntar en trasslig sommar för pendlare på linjen Bålsta-Västerhaninge. Från 4 juli till 27 juli rullar inga tåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Sundbybergsborna får i perioder dessutom stå ut...måndag 29/6 12:13

Nu anlitas väktare för att hålla rent i Sundbyberg

Nyheter Ska hålla uppsikt vid återvinningsstationerna Sedan över ett år dumpas mer skräp än förr i Sundbyberg och nu får väktare i uppdrag att hålla koll vid förpacknings- och tidningsinsamlingens stationer. Kostnaden är tusen kronor i timmenfredag 26/6 16:25
Stockholm Direkt