Denita Landegren, grundare av Sumpan Allstars, nominerad i Årets eldsjäl och vinnare av Vänligaste sundbybergaren. Foto: Ulrica Andersson

Sunbybergsbon Denita utsedd till sporthjälte

Denita Landegren, Sumpan Allstars och Sumpan United, blev Årets sporthjälte under Svenska Hjältar-galan. Prisutdelaren Janne Andersson, fotbollslandslagets förbundskapten, bjöd in hela klubben som hedersgäster till valfri landskamp på Friends, därefter fick Denita ett personligt pris.

  • Publicerad 15:03, 19 dec 2018

Denita Landegren startade Sumpan Allstars 2004. Hennes son, Anton, som har Downs syndrom, ville spela fotboll men det fanns ingen verksamhet för barn med funktionsnedsättning.

Från början ingick fem barn i Sumpan Allstars. I dag är man runt 80 deltagare med olika funktionsnedsättning i Sundbybergs IK:s parasportsektion, grundad 2015, med fotboll och innebandy på schemat.

Denita Landegren korades i fjol till Årets vänligaste Sundbybergsbo efter en omröstning på Facebook-gruppen Vänliga Sundbyberg och nu är hon alltså Årets sporthjälte i Sverige. Efter att förbundskaptenen Janne Andersson hyllat henne på galan kom programledaren Peter Settman med en överraskning.

Han berättade om hennes intresse för motorcyklar, varpå Denita konstaterade att hon saknade körkort. Den utbildningen kunde han, i samarbete med Tule Trafikskola, erbjuda och hennes "skämtar du", följt av minspel riktat mot de grönvita fansen på läktare, var obetalbar.

– Jag var helt oförberedd, omtumlad. Efteråt har jag förstått att de måste ha ringt Marcus, min mellersta son. För en tid sedan frågade han vad som var min högsta önskan och då sa jag mc-kort. Jag är väldigt imponerad över att han kunnat hålla tyst om det här.

Denita Landegren sammanfattar kvällen på Cirkus i Stockholm som "underbar". Och den fortsatte med efterfest, tillsammans med goda vänner.

Hon ser fram emot dagen då Svenska Fotbollförbundet hämtar upp samtliga i buss för färd mot Friends.

– Vilket jubel det blev när Janne Andersson berättade. Fantastiskt.

Bäst av allt är ändå något annat.

– Det är så viktigt och skönt att vår verksamhet kommer ut. Vi är 80 i dag, men folk har redan hört av sig, säger Denita Landegren.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30

SBGK:are tog guld i MOS-VM

Sport Sverige vann sitt eget VM Målet var lagguld och så blev fallet. SBGK:arna Rasmus Schedin och Ricard Lockner vann VM-guld i MOS förra veckan i Kungälv.torsdag 20/6 17:00
Stockholm Direkt