"För mig är det viktigt att visa att vi bygger och har tillväxt. Och det är inte bara marknaden som styr", säger kommunalrådet Jonas Nygren (S) apropå att kommunen tilldelats utmärkelsen årets superkommun. Foto: Patrik Ekström

Sundbyberg är en riktig superkommun

Framtiden ser ljus ut för Sundbyberg. Det visar en rad parametrar som legat till grund för att kommunen nu tilldelats priset årets superkommun av tidningen Dagens Samhälle. – Befolkningstillväxten har varit outstanding, men det är bara en av många parametrar, säger Erik Juhlin, researchchef på Dagens Samhälle.

  • Publicerad 13:00, 1 jun 2015

Tillväxt är det som gör att vi kan rusta upp Tornparken och bygga nya skolor och förskolor.

Sundbybergs stad tog i förra veckan hem Dagens Samhälles nyinstiftade pris årets superkommun.

Tidningen har med hjälp av analysföretaget WSP tagit fram en modell som ska visa vilka kommuner som har “bäst förutsättningar att möta framtida samhällsutmaningar”. Befolkningstillväxt, utbildningsgrad och kommunal ekonomi är tre av de tio faktorer som väger in.

En kommun korades för varje landsdel, och Sundbyberg tog hem priset för Svealand.

– Framtiden ser ljus ut för Sundbyberg, säger Erik Juhlin.

Hur ska Sundbybergarna tolka den här utmärkelsen?

– Det är betryggande att kommunen står rustad för framtiden, säger Erik Juhlin.

Kommunalrådet Jonas Nygren (S) ser priset som ett bevis på att politik spelar roll.

– Socialdemokratin brottas med ryktet att vara gammaldags. För mig är det viktigt att visa att vi bygger och har tillväxt. Och det är inte bara marknaden som styr. Vi säljer inte mark till högsta pris utan vi har krav. Vi bygger mycket hyresrätter, har en blandad befolkning, och tar emot mycket flyktingar. Vi är en dynamisk stad, säger han.

Hur känns det att vinna det här tillväxtvänliga priset före moderatkommunerna Danderyd och Solna som också var nominerade?

– Det är väldigt roligt. Sundbyberg har växt under en lång tid, men vi har legat i Solnas skugga, och de har också varit väldigt kaxiga. Men nu har det blivit tvärtom.

Vad säger du till de som tycker att det byggs för mycket i Sundbyberg?

– Konditoriet Princess, The Public, hotellet – allt det är resultatet av att vi bygger. Tillväxt är det som gör att vi kan rusta upp Tornparken och bygga nya skolor och förskolor. Tror man inte på det kan man åka till Fagersta där det finns sju pizzerior och inte en enda riktig restaurang. Om vi inte utvecklas så dör stan.

Hur undviker man att bygga så att man inte får de stora folkliga protester som man bland annat ser i Solna?

– Jag tror att det handlar om att ha en dialog, som Parkled och Rissnedialogen. Sen tror jag att det är viktigt med förbättringar i områden där man bygger, till exempel genom nya parker. Solna saknar också den övergripande struktur som vi har. Där är det mer: “här har vi en ledig plätt, här bygger vi”.

Hur ska ni använda de här goda förutsättningarna för att bryta den stora segregation som finns i Sundbyberg?

– Det är den stora utmaningen under den här mandatperioden. Vi har som mål att halvera ungdomsarbetslösheten och det innebär bland annat att vi måste ställa krav på att man ska ta emot praktikanter vid upphandlingar. Arbetslösheten måste knäckas, det är grunden till segregation. De senaste åren har vi också satsat mycket i Ursvik och centrala Sundbyberg. Nu kommer det att bli Rissne, Hallonbergen och Örs tur. När vi börjar bygga där kommer vi att få en mer sammanhållen stad, säger Jonas Nygren.

MER Superkommun

Faktorer som väger in när Dagens Samhälle tillsammans med WSP tagit fram årets superkommun:

Bäst löneutveckling

Högst sysselsättning

Högst utbildningsgrad

Bäst åldersprofil

Högst befolkningstillväxt

Högst inrikes flyttnetto

Högst förvärvsinkomster

Flest arbetsplatser

Bäst företagsklimat

Bäst kommunal ekonomi

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stor polisinsats i Hallonbergen

Nyheter Polisen förtegen Polisen är på plats i Hallonbergen med anledning av ett misstänkt brott.fredag 5/7 15:44

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25
Stockholm Direkt