TÄTT. Sundbyberg är landets mest tätbefolkade kommun. Foto: Mostphotos

Sundbyberg är landets mest tätbefolkade kommun

Utplacerade över kommunens 8,77 kvadratkilometer är det 14 meter mellan varje Sundbybergsbo. I Arjeplog är det över fyra miljoner kvadratmeter mellan kommuninvånarna.

  • Publicerad 14:33, 29 maj 2019

Bra. Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S), ser fördelar med att bo tätt. Foto: Jonny Andersson

I färsk statistik har Statistiska centralbyrån presenterat siffror om folktätheten i Sverige.

Att lilla Sundbyberg tillhörde de folktätaste kommunerna var känt. Nu är det svart på vit – Sundbyberg är landets mest folktäta kommun och besegrar Stockholm och Solna med knapp marginal. I Stockholm står invånarna med 15 meters avstånd, i Solna med 17.

Mest spännande med SCB-statistiken är att invånarantalet i Sverige skulle vara 2,4 miljarder om det överallt var lika tätbefolkat som i Sumpan (knappt 51 000 invånare på 8,77 kvadratkilometer). Samtidigt skulle det inte ens finnas 100 000 svenskar om alla bodde lika glest som i Arjeplog. Lappland.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S), hyser ingen oro för att det är på väg att bli extremt folktätt i Sundbyberg utan ser i huvudsak fördelar.

– Vi har nära till det mesta, måste inte flytta oss långt och energiåtgången är mindre i tätbefolkade områden än i mer glesbefolkade. Alla stadsdelar kan vara levande och vi har sparat områden för rekreation. Långsiktigt ska även folkmängden gynna Sundbyberg ekonomiskt, säger Peter Schilling.

För ett par år sedan gjorde två killar en studie av motionsspår i samtliga 290 kommuner. Duon rankade Ursviks motionsspår som fyra.

– Visst, våra grönområden är inte så vidsträckta som i exempelvis Norrköping, min gamla hemstad. Det kan väl ses som en nackdel, annars ser jag som sagt mest fördelar med en tät stad, säger Peter Schilling.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Succésäsong för bandyns nykomling AIK

Nyheter Efter SM-slutspelet finns stora drömmar för AIK:s bandyfans: ”Det bästa den här säsongen var att vi slog ut Hammarby” Som nykomling gick AIK rakt in i slaget om SM-guldet. SolnaDirekt hängde med AIK-fansen när laget spelade bandykvartsfinal mot regerande mästarna.onsdag 26/2 11:44

Finns bästa semlan i Sundbyberg?

Nyheter Leif GW hyllar lokala bakverket "Sveriges bästa semmelbageri ligger i Sundbyberg" säger Leif GW Perssons i senaste avsnittet av "Brottsjournalen". Vi gav oss ut i Sumpan för att se om det stämmer överens med snacket på stan.måndag 24/2 14:50

En man gripen misstänkt för våldtäkt i Sundbyberg

Nyheter Ska ha skett inomhus En person greps natten till söndag misstänkt för våldtäkt i Sundbyberg.måndag 24/2 9:03
Stockholm Direkt