TÄTT. Sundbyberg är landets mest tätbefolkade kommun. Foto: Mostphotos

Sundbyberg är landets mest tätbefolkade kommun

Utplacerade över kommunens 8,77 kvadratkilometer är det 14 meter mellan varje Sundbybergsbo. I Arjeplog är det över fyra miljoner kvadratmeter mellan kommuninvånarna.

  • Publicerad 14:33, 29 maj 2019

Bra. Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S), ser fördelar med att bo tätt. Foto: Jonny Andersson

I färsk statistik har Statistiska centralbyrån presenterat siffror om folktätheten i Sverige.

Att lilla Sundbyberg tillhörde de folktätaste kommunerna var känt. Nu är det svart på vit – Sundbyberg är landets mest folktäta kommun och besegrar Stockholm och Solna med knapp marginal. I Stockholm står invånarna med 15 meters avstånd, i Solna med 17.

Mest spännande med SCB-statistiken är att invånarantalet i Sverige skulle vara 2,4 miljarder om det överallt var lika tätbefolkat som i Sumpan (knappt 51 000 invånare på 8,77 kvadratkilometer). Samtidigt skulle det inte ens finnas 100 000 svenskar om alla bodde lika glest som i Arjeplog. Lappland.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S), hyser ingen oro för att det är på väg att bli extremt folktätt i Sundbyberg utan ser i huvudsak fördelar.

– Vi har nära till det mesta, måste inte flytta oss långt och energiåtgången är mindre i tätbefolkade områden än i mer glesbefolkade. Alla stadsdelar kan vara levande och vi har sparat områden för rekreation. Långsiktigt ska även folkmängden gynna Sundbyberg ekonomiskt, säger Peter Schilling.

För ett par år sedan gjorde två killar en studie av motionsspår i samtliga 290 kommuner. Duon rankade Ursviks motionsspår som fyra.

– Visst, våra grönområden är inte så vidsträckta som i exempelvis Norrköping, min gamla hemstad. Det kan väl ses som en nackdel, annars ser jag som sagt mest fördelar med en tät stad, säger Peter Schilling.

SE FILMEN: Ny grön plan för Sundbybergs stadskärna

Nyheter Så blir det när järnvägen grävs ner Runt år 2030 kommer Sundbybergs nya stadskärna att stå färdig och efter dialoger med sundbybergarna är det nu ett mer öppet, grönt och vidsträckt område som presenteras.måndag 16/9 16:27

Man anhållen för misstänkt mordförsök vid Ulvsundabron

Nyheter Oklara omständigheter kring varför kvinna hamnat i vattnet På söndagskvällen fick polisen larm om att en kvinna hoppat från Ulvsundabron. På plats hittas både kvinnan och en man i vattnet. Omständigheterna gör att han nu är anhållen för mordförsök.måndag 16/9 10:33
Stockholm Direkt