OSÄKERHET. Nico Werge är bekymrad över utvecklingen i Sundbyberg, men samtidigt osäker på vad som kan utläsas av statistiken. Foto: Pressbild

Sundbyberg hårt drabbat av coronapandemin

Sundbyberg ligger högt i statistiken över avlidna till följd av covid-19. Trots att staden tidigt vidtog åtgärder har man en utveckling som hittills pekar i en annan riktning.

  • Publicerad 14:39, 28 apr 2020

Sundbyberg är hittills en av Storstockholms kommuner och stadsdelar som drabbats hårdast av coronapandemin. Procentuellt är situationen bara värre i stadsdelarna Rinkeby-Kista. Spånga–Tensta och Enskede-Årsta-Vantör.

Av statistik från SCB framgår även att Sundbyberg var den kommun i landet med högst uppmätt överdödlighet under perioden 21 mars–20 april.

– Vi vet inte varför. Ingen vet, eftersom statistiken inte säger något om bakomliggande faktorer, säger Nico Werge, kommunikations- och näringslivschef i kommunen, som i beredskapsgruppen samordnat en del av krishanteringen i Sundbybergs stad.

Enligt Nico Werge fattade Sundbybergs stad beslut om besöksrestriktioner på äldreboenden flera veckor innan det blev ett generellt råd från Folkhälsomyndigheten. Kommunen anser sig snabbt ha fått ut coronainformation på olika språk i förskolor och skolor, och även i trappuppgångar och på andra ställen i staden.

Saknas statistik

Nico Werge tillstår att Sundbyberg med 49 avlidna (siffra är från 21 april) ligger högt.

– Vi vet inte om regioner och kommuner är i fas med varandra, nu ser vi att antalet drabbade ökar kraftigt i andra kommuner. Dessutom saknas statistik över hur många som har tillfrisknat. Vi vet dock att flera nu har tillfrisknat på våra äldreboenden, säger Nico Werge.

Han befarar att statistiken kan se annorlunda ut om några veckor.

– Osäkerheten är så stor att det är svårt att kommentera läget, vad som gjorts och ska göras. Situationen är unik, ingen har tidigare upplevt den, säger Nici Werge och fortsätter.

– Det är fortsatt viktigt att alla tar personligt ansvar för att hålla distans, tvätta händerna, undvika onödiga resor och sammankomster.

Visir inom hemtjänsten

Inom stadens verksamheter fortsätter man att följa de rekommendationer som gäller. Man har också beslutat om att all personal inom hemtjänsten i Sundbyberg ska ha visir. Staden arbetar även intensivt med personalförsörjningen för att stärka uthålligheten inom omsorgen.

– Belastningen är inom vissa sektorer enorm, medan andra har mindre press. Det är en balansgång vi försöker hantera, men vi klarar av det. Känslan är att alla ställer upp för varandra, säger Nico Werge.

Om covid-19 i Sundbyberg

Den 11 mars deklarerade WHO att covid-19 var en pandemi.

Den 12 mars stängde Syndbybergs stad sina aktivitets- och mötesplatser samt införde restriktioner mot besök på äldreboenden.

Enligt Region Stockholm har nästan var fjärde (24 procent) som drabbats i Sundbyberg avlidit.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Nyheter Platsgaranti i kulturskolan Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.torsdag 28/5 16:43
Stockholm Direkt