Sundbyberg har utsetts till årets kulturkommun av fackförbundet Vision. Foto: Mostphotos

Sundbyberg utsedd till "Årets kulturkommun"

Sundbyberg är "Årets kulturkommun" 2020. I kamp med nio andra kommuner förkunnades "Sumpan" som segraren i Lund på torsdagseftermiddagen.

  • Publicerad 13:40, 29 nov 2019

GLAD. Johan Storåkers (L) gratulera alla mycket engagerade kulturaktörer i Sundbyberg sedan Sundbyberg korats till "Årets kulturkommun" 2020. Foto: Leif Oldenburg

Från norr till söder var det Kiruna, Jokkmokk, Sunne, Västerås, Laxå, Lidköping, Västervik, Ljungby och Höganäs som konkurrerade med Sveriges till ytan minsta kommun om att bli fackförbundet Visions 31:a vinnare av "Årets kulturkommun".

Sundbyberg tog hem priset och omnämndes i motiveringen som "gigant" i kultursammanhang.

Allt från konst till språkträning

Kulturskolan, biblioteken, "musik genom hela livet", generös inställning till föreningslivet, språkträning för spädbarn, personalen HBTQ-certifieringen, kulturscenen Bristol och konsten i Marabouparken var några av de många områden som omnämndes i juryns motivering.

– Det är oerhört glädjande och framförallt ett erkännande till det lokala kulturlivet. Jag vill från djupet av mitt hjärta gratulera alla mycket engagerade kulturaktörer i Sundbyberg. Kulturen är en viktig del av vår stads identitet och bidrar till glädje, gemenskap, bildning och demokrati samt att bygga sociala broar mellan människor och grupper, säger Johan Storåkers (C), kulturkommunalråd i Sundbybergs stad, enligt ett pressmeddelande.

Stolt kulturchef

Kulturchefen Sofie Aspeqvist var på plats och mottog priset tillsammans med bland andra Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sofie Aspeqvist var stolt och glad.

– Det finns många konkreta exempel på hur vi driver, stöttar och utvecklar kulturens förutsättningar i Sundbyberg. Genom att jobba prestigelöst, kreativt och strategiskt med engagerade och kompetenta medarbetare ges förutsättningar för att skapa hållbara samarbeten både inom och utanför kommunens gränser, säger hon.

Utöver äran fick stadens representanter ta emot akvarellmålningen "Karusellen" av konstnären Kourosh Safina och vandringspriset, ett glasäpple av Rune Strand.

Kriterier som ska uppfyllas:

Arbetar för att kultur ska bli en självklar del av kommuninvånarnas vardag, genom att den finns med i all kommunal verksamhet.

Gör anställda och kommuninvånarna delaktiga i kulturverksamheten.

Använder kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd.

Stödjer kulturell mångfald

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Puben som går "bananas" med julpyntet

Nyheter "Vi har nog tolv burar och 20 Ikea-kassar med julgrejer" Innan han tar ut pensionen ska Stefan Lager julpynta puben till den grad att det nätt och jämt går att komma in. Årets pynt på Bishops Arms har bara en brist – "några partier är för mörka".torsdag 12/12 11:50

Så ska SL dra in ännu mer pengar på reklam

Nyheter Hela tåg och stationer kan kläs in Blågröna styret i Region Stockholm planerar att dra ännu mer stålar på reklam och fler kommersiella ytor i kollektivtrafiken.tisdag 10/12 11:41
Stockholm Direkt