ODLINGAR. Växthusen på Ekbacksgränd försvinner efter midsommar och marken blir en del av Stockholms kommun när Trafikverket ska gräva ner järnvägen. Foto: Jonny Andersson

Sundbybergs växthus försvinner efter midsommar

Trafikverket behöver plats för att bredda järnvägen genom Sundbyberg och nu är det klubbat att kommunens växthus därför ska rivas. Ännu finns ingen ny plats för växthusen.

  • Publicerad 12:20, 30 mar 2020

Trafikverket behöver utrymme för nedgrävningen av järnvägen och det berör bland annat passagen längsmed Ekbacksgränd. Här, några meter från järnvägsspåren, har Sundbyberg lökförråd och växthus där det mesta till stadens parker, rabatter och blomkrukor odlas i egen regi.

Växthusen får stå kvar fram till midsommar. Sedan är det upp till Trafikverket att meddela när de behöver tillgång till de 3 600 kvadratmeterna.

– Beslutet betyder att det blir en justering av kommungränsen till Stockholm, marken överförs till Stockholms kommun, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Han fortsätter:

– Möjligen kan vi vara kvar efter halvårsskiftet. Vi tänker i alla fall inte stänga ner om det är så att området ska stå orört, tomt och öde under en längre tid.

Ingen ny tomtmark

Växthusens vara eller icke vara är en så kallad långbänk som diskuterats i över fem år. Ändå finns det inget beslut om ny plats. På den kommunala mark som finns ska mycket få plats, som nya skolor, fritids- och idrottsytor.

– Som med allt annat är det ett pussel. Min förhoppning är att vi landar en ny plats i höst, allra senast till årsskiftet, säger Stefan Bergström.

Jimmy Andersson, biträdande parkchef, ser en "risk för att en tradition går i graven".

– Det är ovanligt med kommuner som har odling i egna växthus. Förhoppningen är att vi kan fortsätta ha det, säger Jimmy Andersson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Nyheter Platsgaranti i kulturskolan Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.torsdag 28/5 16:43

Sumpankillar vill sprida hopp med video

Nyheter Får draghjälp av kända profiler Hjälpas åt och försöka att hålla modet uppe i kristider. Det vill två Sundbybergsbor och en lång rad kända profiler uppmana till genom en nylanserad Youtubevideo.tisdag 26/5 11:49
Stockholm Direkt