UMAMI PARK. Etapp 1 av Umami Park riskerar "Kasper Kalkon-priset". Foto: Jonny Andersson

Sundbybergshuset kan bli årets fulaste nybygge

I slutet av november korades Sundbyberg till årets kulturkommun, men det finns en uppsjö priser, listor och nomineringar. Den grå skrapan på Östra Madenvägen/Gesällvägen kan utses till landets fulaste nybygge.

  • Publicerad 13:40, 6 feb 2020

I slutet av november korades Sundbyberg till årets kulturkommun, men det finns en uppsjö listor och nomineringar. Några inte så smickrande.

Föreningen Arkitektupproret har nominerat 30 kandidater till "Kasper Kalkon-priset" som 2019 års fulaste byggnad. Bygget som nominerats är Umami Park etapp 1. Om det 16 våningar höga huset, ett sprinterlopp från Sundbybergs stadshus, skriver juryn:

"Som vanligt vill man ge de boende i lägenheterna en vidsträckt utsikt (över E18 och ett tidigare miljonprogram) men struntar i allmänheten på gatan som under en lång framtid ska tvingas se denna högresta otäcking i dekonstruktivistisk brutalism med huller om buller-fönster. Tyvärr mer smaklöst än smakfullt."

Friendsskraporna konkurrent

41 000 följare av Föreningen Arkitektupproret har bidragit till nomineringarna. Den grå Umami Park-byggnaden konkurrerar bland annat med Arenastaden i Solna, Almarevägens förskola i Järfälla, Kronängsskolan i Vaxholm, ett äldreboende i Norrköping och en bostadsrättsförening i Jönköping.

10 mars presenteras resultatet av omröstningen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då avgörs ödet för Sundbybergs multihall

Nyheter Möte. Hallens framtid ska upp för beslut Lösningen på behovet av idrottsytor i Sundbyberg har varit den tilltänkta multihallen i tre plan på Sundbybergs idrottsplats. Snart avgörs anläggningens öde när politiker, tjänstemän och företrädare...fredag 28/2 15:49

Då öppnar Storskogens p-garage

Nyheter Hyreshöjning efter renovering En del stök återstår men om två månader ska parkeringshysterin kring Bergdalen mildras. Innan dess ska övre parkeringsplanet på Storskogens garage renoveras.fredag 28/2 11:28

RAW comedy club tillbaka i Sundbyberg

Nyheter Mårten Andersson: Sundbyberg känns ännu mer på gång RAW comedy club finns sedan tidigare i Stockholm och Göteborg. Tredje klubben finns snart i Sundbyberg när de gör comeback.torsdag 27/2 15:40
Stockholm Direkt