UMAMI PARK. Etapp 1 av Umami Park riskerar "Kasper Kalkon-priset". Foto: Jonny Andersson

Sundbybergshuset kan bli årets fulaste nybygge

I slutet av november korades Sundbyberg till årets kulturkommun, men det finns en uppsjö priser, listor och nomineringar. Den grå skrapan på Östra Madenvägen/Gesällvägen kan utses till landets fulaste nybygge.

  • Publicerad 13:40, 6 feb 2020

I slutet av november korades Sundbyberg till årets kulturkommun, men det finns en uppsjö listor och nomineringar. Några inte så smickrande.

Föreningen Arkitektupproret har nominerat 30 kandidater till "Kasper Kalkon-priset" som 2019 års fulaste byggnad. Bygget som nominerats är Umami Park etapp 1. Om det 16 våningar höga huset, ett sprinterlopp från Sundbybergs stadshus, skriver juryn:

"Som vanligt vill man ge de boende i lägenheterna en vidsträckt utsikt (över E18 och ett tidigare miljonprogram) men struntar i allmänheten på gatan som under en lång framtid ska tvingas se denna högresta otäcking i dekonstruktivistisk brutalism med huller om buller-fönster. Tyvärr mer smaklöst än smakfullt."

Friendsskraporna konkurrent

41 000 följare av Föreningen Arkitektupproret har bidragit till nomineringarna. Den grå Umami Park-byggnaden konkurrerar bland annat med Arenastaden i Solna, Almarevägens förskola i Järfälla, Kronängsskolan i Vaxholm, ett äldreboende i Norrköping och en bostadsrättsförening i Jönköping.

10 mars presenteras resultatet av omröstningen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Moa Piraten sjunger om kärlek i Hallonbergen

Nyheter "Texten är både tragisk och komisk" Artisten Moa Piraten har länge velat skriva om Hallonbergen. Nu kommer hennes singel som handlar om obesvarad kärlek.måndag 21/9 16:46

New York blev Solna för hockeyspelaren Alva

Sport Ny forward i AIK Hallå där Alva Johnsson, forwarden i AIK hockey som egentligen skulle ha spenderat hösten i New York. Varför blev det inte så?torsdag 17/9 16:07

Sundbybergspolitiker vill bli nytt MP-språkrör

Nyheter "Vill vara en stark röst i partiet" Forna Sundbybergspolitikern Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör i Miljöpartiet. Hon tror sig kunna gjuta mod i riksdagsgruppen och vända opinionssiffrorna.tisdag 15/9 12:48