VALD. Johan Storåkers (L) har valts till ny ordförande för friidrottsförbundets. Foto: Ulrica Andersson

Sundbybergspolitker vald till friidrottsförbudets ordförande

Som väntat valdes Sundbybergspolitikern Johan Storåkers (L) till ny ordförande vid friidrottsförbundets årsmöte i Karlstad. En av hans visioner är att få in fler svenskar i de internationella förbunden.

  • Publicerad 10:15, 26 mar 2019

– Jag ser mig nästan som född in i friidrottsverksamheten, så visst är jag glad och tacksam över förtroendet.

Det räcker med att lyssna till hur många uppdrag Johan Storåkers avsagt sig för att inse att han vill ge sig förutsättningar att vara ordförande i friidrottsförbundet. Han lämnar flera valberedningar, bland annat i Stockholm Marathongruppen och Elitklubbarna. Under året ska han lämna över ordförandeklubban i Stockholms friidrottsförbund och sluta inom Sundbybergs IK.

– Att vara ordförande i friidrottsförbundet är inget jobb utan ett förtroendeuppdrag. Hur mycket tid som krävs vet jag inte, jag får göra en utvärdering om ett år.

– Det ska inte påverka mitt politiska engagemang i Sundbyberg, fortsätter Storåkers.

Fler kvinnliga topptränare

Han framhåller jämställdheten i förbundet, men vill se förändringar på högre beslutsnivåer. Han vill se fler kvinnliga tränare på högre prestationsnivåer och större mångfald bland utövare. Ett led i det är att i samarbete med skolor få lägre trösklar in i friidrottsfamiljen.

– Jag vill att vi arbetar mer som en familj. Har mindre splittring.

Bland splittringar nämner han elit kontra bredd och resursfördelning. Han talar även om att bredda friidrottens varumärke.

– Vi behöver nå ut med vårt bidrag till folkhälsan. Vi har aktiva långt över pensionsåldern, inte minst inom distanslöpning.

Enklare barntävlingar

Sverige saknar sedan över tio år en representant i IAAF, internationella i friidrottsförbundet. Där bör Sverige ha en någon, enligt Johan Storåkers. Bland hans visioner finns också en förenkling av barn- och ungdomstävlingar. De ska vara mer inbjudande. Som skräckexempel kan det handla om fem timmars väntan för en tjej eller kille som vill delta i två olika grenar.

– Senaste åren har nyrekryteringen av barn/ungdomar legat ganska still, ser vi till framgångsåren, 2004 och 2008, har har den gått ner. Det behöver vi ta tag i, säger Johan Storåkers och ser anläggningsfrågan i landets tre största städer som en orsak.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30

SBGK:are tog guld i MOS-VM

Sport Sverige vann sitt eget VM Målet var lagguld och så blev fallet. SBGK:arna Rasmus Schedin och Ricard Lockner vann VM-guld i MOS förra veckan i Kungälv.torsdag 20/6 17:00
Stockholm Direkt