VALD. Johan Storåkers (L) har valts till ny ordförande för friidrottsförbundets. Foto: Ulrica Andersson

Sundbybergspolitker vald till friidrottsförbudets ordförande

Som väntat valdes Sundbybergspolitikern Johan Storåkers (L) till ny ordförande vid friidrottsförbundets årsmöte i Karlstad. En av hans visioner är att få in fler svenskar i de internationella förbunden.

  • Publicerad 10:15, 26 mar 2019

– Jag ser mig nästan som född in i friidrottsverksamheten, så visst är jag glad och tacksam över förtroendet.

Det räcker med att lyssna till hur många uppdrag Johan Storåkers avsagt sig för att inse att han vill ge sig förutsättningar att vara ordförande i friidrottsförbundet. Han lämnar flera valberedningar, bland annat i Stockholm Marathongruppen och Elitklubbarna. Under året ska han lämna över ordförandeklubban i Stockholms friidrottsförbund och sluta inom Sundbybergs IK.

– Att vara ordförande i friidrottsförbundet är inget jobb utan ett förtroendeuppdrag. Hur mycket tid som krävs vet jag inte, jag får göra en utvärdering om ett år.

– Det ska inte påverka mitt politiska engagemang i Sundbyberg, fortsätter Storåkers.

Fler kvinnliga topptränare

Han framhåller jämställdheten i förbundet, men vill se förändringar på högre beslutsnivåer. Han vill se fler kvinnliga tränare på högre prestationsnivåer och större mångfald bland utövare. Ett led i det är att i samarbete med skolor få lägre trösklar in i friidrottsfamiljen.

– Jag vill att vi arbetar mer som en familj. Har mindre splittring.

Bland splittringar nämner han elit kontra bredd och resursfördelning. Han talar även om att bredda friidrottens varumärke.

– Vi behöver nå ut med vårt bidrag till folkhälsan. Vi har aktiva långt över pensionsåldern, inte minst inom distanslöpning.

Enklare barntävlingar

Sverige saknar sedan över tio år en representant i IAAF, internationella i friidrottsförbundet. Där bör Sverige ha en någon, enligt Johan Storåkers. Bland hans visioner finns också en förenkling av barn- och ungdomstävlingar. De ska vara mer inbjudande. Som skräckexempel kan det handla om fem timmars väntan för en tjej eller kille som vill delta i två olika grenar.

– Senaste åren har nyrekryteringen av barn/ungdomar legat ganska still, ser vi till framgångsåren, 2004 och 2008, har har den gått ner. Det behöver vi ta tag i, säger Johan Storåkers och ser anläggningsfrågan i landets tre största städer som en orsak.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Hur brukar du fira påsk?

Nyheter Resa till fjällen, gå på äggjakt eller bara ta det lugnt. Svaren blev många när vi frågade folk på stan hur de brukar fira påsk.torsdag 18/4 10:37

Hon är häxa i Blåkulla – på riktigt

Nyheter Feministen Rosie Björkman kom ut för 30 år sedan Hon tvekar inte att kalla sig häxa. Men Rosie Björkman kokar varken grodsoppa eller äter små barn.torsdag 18/4 5:57

Hatade häxor har blivit feministiska förebilder

Nyheter Hundratals halshöggs och brändes fram till 1704 För några hundra år sedan injagade de skräck i sin omgivning och avrättades. I dag är de unga häxorna feministiska förebilder med tusentals följare i sociala medier.torsdag 18/4 5:55