RIVS. F–6 skolan Borgskolan i Hallunda är en av två skolor som kommer rivas för att göra plats för två nya F–9 skolor i Hallunda-Norsborg.

Superhögstadiet skrotas – blir två skolor

Kommunen slopar planerna på ett superhögstadium i Hallunda. Istället planerar man två nya F-9 skolor, idrottshall och bostäder där Borgskolan och Brunnaskolan står i dag.

  • Publicerad 17:34, 28 apr 2020

BotkyrkaDirekt har tidigare rapporterat om kommunens planer på att samla alla sjuor, åttor och nior i Hallunda-Norsborg i ett stort superhögstadium i Brunnaområdet. Planerna fick grönt ljus av kommunfullmäktige i mars 2018, som innebar att Borgskolan och Brunnaskolan skulle rivas.

Nu får skolplanerna ett abrupt slut.

– Planen visade sig innehålla en rad problem. Både rektorer och polisen menade att det inte var den bästa vägen framåt, samt att andra högstadieskolor från andra kommuner som gjort liknande satsningar visade sig vara mindre lyckade, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Två F-9 skolor

Men att riva Borgskolan och Brunnaskolan, som byggdes på 70-talet, står man fast vid. Kommunen bedömer att lokalerna är i så pass dåligt skick att det inte finns någon annan utväg.

Men istället för ett jättehögstadium, planerar man nu två separata F-9 skolor där de två utdömda skolorna står idag. Först ut är Borgskolan, som ska specialisera sig på matematik och språk. Här planerar också kommunen ett pedagogiskt centrum.

– Just nu håller vi på att titta på lösningar var vi kan placera eleverna under byggnadstiden. Det finns möjlighet att placera dem i andra skolbyggnader, och man kan riva skolan i etapper. Vi har inte helt slagit spik i den saken än, säger Emanuel Ksazkiewicz.

När den nya skolan på Borgskolans mark står klar, är planen att påbörja avvecklingen av Brunnaskolan. Men även området runt Brunnaskolan ska få ett lyft. Just planerar kommunen för, utöver en ny grundskola, nya bostäder och idrottsanläggningar. Exakt hur det ska gå till är ännu oklart.

Ny idrottshall

I nya Borgskolan planeras även en grundsärskola för 40–50 elever och i anslutning till skolan en idrottshall som ska kunna användas även efter skoltid.

Tidigast läsåret 2023/24 förväntas arbetet med den nya Borgskolan vara klar.

Kommunens pedagogiska centrum

Ska stötta kommunala skolor som har behov av stöd i olika former.

Ska ha kompetens inom specialpedagogik.

Ska ta fram arbetsmetoder för förbättrad måluppfylelse för skolans elever. Metoderna ska även spridas till kommunens övriga grundskolor.

Visa merVisa mindre