Inställt. Det blir ingen ny etiopisk kyrka i Hagsätra. Läget är för dåligt och risk för översvämning finns. Foto: Belatchew arkitekter Stockholm

Superkyrkan i södra Stockholm blir inte av

Planerna på utbyggnaden av den etiopiska kyrkan i Hagsätra var i princip klara och ritningarna och designen skulle tillgodose behovet av mer utrymme. Men idén skrotades och nu – tre år senare – står planerna helt stilla.

  • Publicerad 19:30, 15 apr 2018

I augusti 2015 skrev vi om den planerade kyrkan som skulle byggas i Hagsätra. Etiopiska kyrkan behövde bygga ut med 350 kvadratmeter för att kunna möta det ökande antalet besökare. Ritningar presenterades och staden verkade inte ha något att invända mot planerna. Men vad har hänt sedan dess?

Under planarbetets gång framkom det att platsen där tillbyggnaden planerades låg i anslutning till en lågpunkt, vilket skulle innebära översvämning vid ett kraftigare skyfall. Stockholm Vatten och Länsstyrelsen ansåg att frågan skulle behövas utredas vidare och att förslag på skyddsåtgärder borde tas fram innan man kunde anta en ny detaljplan. Men efter ytterligare dialog med Stockholm Vatten bestämdes det att det inte kommer finnas möjlighet att bygga på platsen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan dess har kyrkan fortsatt att leta efter en rimlig plats att börja bygga på.

– Det man gör just nu är att ha en fortsatt dialog med kyrkan för att hitta en ny plats, men än så länge har vi inte hittat någon utan befinner oss i samma situation som tidigare. Vi är väldigt positiva till kyrkans verksamhet och har pratat om att bygga någon annanstans, säger Elana Omer, projektledare på exploateringskontoret.

De skisser som en arkitektfirma gjort över den nya kyrkan var anpassade efter den befintliga kyrkan och tomten runt omkring, därför vet man inte i nuläget om det blir den här designen när kyrkan väl byggs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förskola grovt försenad när grannar överklagar

Nyheter Påverkar flera barngrupper i Bagarmossen Den nya jätteförskolan skulle stått klar nästa år. Så blir det inte. På grund av en bostadsrättsförenings överklagan har man inte ens kunnat börja bygga i Bagis än.söndag 9/12 20:19

Helt ny stadsdel i Söderort får grönt ljus

Nyheter 1 100 lägenheter, F-9-skola och handelslokaler Den nya stadsdelen Mälaräng ska göra Skärholmsvägen till ett stadsstråk med bland annat 1 100 bostäder. Nu ger stadens tjänstemän sitt godkännande av planerna.söndag 9/12 20:00