Inställt. Det blir ingen ny etiopisk kyrka i Hagsätra. Läget är för dåligt och risk för översvämning finns. Foto: Belatchew arkitekter Stockholm

Superkyrkan i södra Stockholm blir inte av

Planerna på utbyggnaden av den etiopiska kyrkan i Hagsätra var i princip klara och ritningarna och designen skulle tillgodose behovet av mer utrymme. Men idén skrotades och nu – tre år senare – står planerna helt stilla.

  • Publicerad 19:30, 15 apr 2018

I augusti 2015 skrev vi om den planerade kyrkan som skulle byggas i Hagsätra. Etiopiska kyrkan behövde bygga ut med 350 kvadratmeter för att kunna möta det ökande antalet besökare. Ritningar presenterades och staden verkade inte ha något att invända mot planerna. Men vad har hänt sedan dess?

Under planarbetets gång framkom det att platsen där tillbyggnaden planerades låg i anslutning till en lågpunkt, vilket skulle innebära översvämning vid ett kraftigare skyfall. Stockholm Vatten och Länsstyrelsen ansåg att frågan skulle behövas utredas vidare och att förslag på skyddsåtgärder borde tas fram innan man kunde anta en ny detaljplan. Men efter ytterligare dialog med Stockholm Vatten bestämdes det att det inte kommer finnas möjlighet att bygga på platsen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan dess har kyrkan fortsatt att leta efter en rimlig plats att börja bygga på.

– Det man gör just nu är att ha en fortsatt dialog med kyrkan för att hitta en ny plats, men än så länge har vi inte hittat någon utan befinner oss i samma situation som tidigare. Vi är väldigt positiva till kyrkans verksamhet och har pratat om att bygga någon annanstans, säger Elana Omer, projektledare på exploateringskontoret.

De skisser som en arkitektfirma gjort över den nya kyrkan var anpassade efter den befintliga kyrkan och tomten runt omkring, därför vet man inte i nuläget om det blir den här designen när kyrkan väl byggs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Chockhöjda hyror slår hårt mot butiker i Bagis

Nyheter "Det lilla centrumet kommer att dö, det är synd" "Det här är Bagarmossen, inte Östermalm." Så säger tobakshandlaren Jafar Cheragi som fått en hyreshöjning med 25 000 kronor. "Han har betalat för lite, för länge", försvarar sig värden Stockholmshem.tisdag 25/9 17:06

INSÄNDARE: Parkeringsavgifter gör Enskede fulare

Nyheter "Vi blev väldigt besvikna" "Förr gladdes vi åt de vackra trädgårdarna och de fina husen", skriver Lasse som ser en oroande utveckling i Enskede.tisdag 25/9 15:57