Superorgeln på plats i kyrkan på Östermalm

Den är dyr. Och hypermodern. Nu är nya superorgeln på plats i Hedvig Eleonora kyrka.

  • Publicerad 15:42, 31 maj 2018

Kyrkan vid Östermalmstorg började för ett drygt år sedan arbetet med att skaffa ett nytt orgelbord. Nu har det anlänt från USA, där det har tillverkats och initiativtagaren, kyrkans organist Ulf Norberg, är milt uttryckt nöjd.

– Det har varit julafton varje dag i en månad sedan den började komma på plats. Jag vågar inte säga att det är världens bästa orgel, men det är åtminstone Europas bästa, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hemligheten är mixen av gammalt och nytt. Utöver att den kommunicerar med de klassiska orgelpiporna från 1700-talet så innefattar spelbordet även två synthar. De samarbetar med ett 40-tal högtalare som placerats ut diskret i kyrkans rum. Kyrkans akustik är enligt Ulf Norberg perfekt i sammanhanget och den nya orgeln "har inga gränser".

– Nu kommer vi kunna spela allt som våra församlingsmedlemmar efterfrågar till bröllop, dop och sådant.

Har du fått några oväntade förfrågningar gällande musik i kyrkan?

– Jag får frågor om allt. Och då menar jag verkligen allt.

Kyrkan skramlar pengar till Nordens största orgel

Orgeln har delvis varit möjlig att tillverka genom så kallad crowdfunding. De 100 000 som krävdes i handpenning har donerats av privatpersoner genom en tjänst på nätet.

– Att kyrkan vågar satsa på något sådant här unikt är fantastiskt. Och det stora intresset från privatpersoner som varit under tiden är jättekul, säger Ulf Norberg.

Stor invigning för orgeln sker i mitten av september. Då har hovet bjudits in att närvara, något som orgelnörden Ulf Norberg hoppas på.

– Visst vore det kul om de fick uppleva det här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17