Poppis. Nyrenoverade Bio Capitol lockar människor från hela Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Supersuccé för nya kvartersbion i Vasastan

Bio Capitol i Vasastan har fått en flygande start sedan öppnandet i somras. Nu planeras ytterligare två salonger för att möta det stora publiktrycket.

  • Publicerad 13:25, 26 okt 2018

Det är en regnig tisdagskväll ett par dagar innan löning och fortfarande återstår några minuter tills klockan är 17 och Bio Capitol öppnar sina dörrar. Trots det slingrar sig redan en kö längs Sankt Eriksgatans trottoar.

– Nu är det ändå ganska lugnt. Ni skulle se när det är visningar i båda salongerna, då är det knökat, konstaterar Elaine Hildenborg, driftansvarig, när dörrarna öppnats och besökarna söker sig in i salongen.

Se bilderna inifrån nya Capitol

Salong 1. Här finns plats för 103 gäster. Foto: Sacharias Källdén

På kvällens repertoar står "Colette", filmen om författaren Sidonie Gabrielle Colette med Keira Knightley i huvudrollen och senare samma kväll väntar "A Star is Born" med Lady Gaga. Det stora publiktrycket har varit konstant sedan öppnandet i juli berättare Elaine Hildenborg.

– Det har varit galet mycket folk. Vi har 3-4 utsålda föreställningar per kväll och kör sju dagar i veckan. Under helgerna har vi åtta visningar per dag. Det har varit en utmaning att ha så högt tryck direkt efter öppning, men nu har vi börjat vänja oss vid tanken på att det är så här det ser ut. Och det är förstås superroligt, konstaterar hon.

Vasastans nya bio försenad – igen

Elaine Hildenborg, driftansvarig, Foto: Sacharias Källdén

I dag finns två salonger i de 1920-talsinspirerade lokalerna med 103 respektive 82 platser. Och det räcker inte.

– Det kommer bli två salonger till, vilket vi verkligen behöver, säger Elaine Hildenborg men tillägger snabbt att det inte är någonting som kommer ske över en natt.

– Det ligger fortfarande långt fram i tiden, betonar hon.

Nu öppnar efterlängtade bion

Foto: Sacharias Källdén

Britt Holmqvist, Lena Poignant och Anette Strand brukar gå på bio tillsammans men det här är första besöket på kvartersbion i Vasastan.

– Det känns lyxigt att kunna ta ett glas vin till bion. Väldigt gemytligt, nästan som hemma, säger Anette som bor på Kungsholmen. De båda väninnorna, båda hemmahörande på Södermalm instämmer.

Foto: Sacharias Källdén

Även Josefin Wittloc (Sundbyberg), Lovisa Algovik (Södermalm) och Hanna Nelson (Liljeholmen) är här för första gången. Trion har förbokat mat som de ska äta medan de ser filmen.

– Vi är nyfikna på konceptet och har hört mycket bra om Capitol från andra som varit här, berättar Lovisa.

Bio Capitol

En kombinerad biograf och bistro på Sankt Eriksgatan 82.

Byggdes 1926 och stängdes 1985.

Öppnade på nytt sommaren 2018 efter en crowdfunding-kampanj på Kickstarter som inleddes 2016.

Två salonger med 103 respektive 82 platser.

På programmet finns bland annat musikalmåndag, klassikertorsdag och seniorbio.

I november/decmeber väntar även julbordsvisningar av den fem timmar långa versionen av Bergmans "Fanny och Alexander". Då serveras, förutom filmklassikern, även julmat.