Bleknande färg. Laserbehandlingen innebär att tatueringen bleks bort i takt med att pigmentet försvinner från huden. Antalet personer som vill ta bort sina tatueringar ökar för varje månad berättar Leo Fredén som tar bort en ros på Maria Rosén. Foto: Andreas Enbuske

Supertatuerade - och ångerfulla

Ful eller bara fel? Stockholmarna ångrar sina gaddningar. På Tatueringsborttagning Stockholm skjuter Leo Fredén sönder Sofia Roséns tatueringar med laser.

  • Publicerad 10:00, 18 aug 2013

Tryckvågen av ljusenergi splittrar tatueringspigmentet i Sofia Roséns hud. Det blixtrar till från munstycket i Leo Fredéns hand och ett högt, snärtande ljud hörs i det lilla behandlingsrummet.
Sofia Rosén gör sin andra sittning och visar inte med en min att det skulle göra ont. Äntligen ska ormen och rosen på överarmarna bort.
– Det sticker till lite, men det känns okej. Jag har velat ta bort dem länge, men det är först nu som jag vågar, eftersom det finns laser som inte lämnar fula ärr.
Leo Fredén på Tatueringsborttagning Stockholm förklarar att lasern spränger bort pigmentet i tatueringen.
– Det blir som en explosion som skjuter sönder färgen i mikroskopiska delar. Delarna bryts ned av kroppen och tas sedan om hand av lymfsystemet.

Antalet ökar
Att allt fler stockholmare ångrar sina tatueringar märks tydligt, enligt Leo Fredén.
– För varje månad som går ökar antalet personer som kontaktar oss för tatueringsborttagning.
Leo Fredén fortsätter:
– 33 procent av alla stockholmare i åldrarna 18 till 49 år är tatuerade. Det är mest i världen, enligt den globala undersökningen Metropolitan Report. Samtidigt brukar man säga att en tredjedel ångrar sina tatueringar, så det är verkligen många som lever med ångest över sina misslyckade tatueringar.
    Varför ångrar man sig?
– Det behöver inte alltid vara så att tatueringen är ful eller misslyckad. Ibland kan det bara vara så att tatueringen har gjort sitt, att den gjordes i samband med en speciell händelse och att den inte behövs längre.
Jens Bergström, ordförande för Sveriges Registrerade Tatuerare och tatuerare på Heavenly Ink, upplever också att det blivit vanligare att man ångrar sin tatuering:
– Bland dem som ångrar sig, ser vi många så kallade oseriösa tatueringar som exempelvis är gjorda i hemmiljö. Det är mycket vanligare att man är missnöjd över en tatuering gjord vid köksbordet än på en studio.
Jens Bergström fortsätter:
– Det är en oreglerad marknad och många tatuerare kommer i gång för snabbt, utan att ha gått de tre år som lärling som är nödvändiga för att lära sig hantverket.
Jens Bergström får inte sällan frågan om han kan göra en cover up – alltså en ny tatuering ovanpå en gammal.
– Det fungerar ibland, men inte alltid, beroende på hur stor yta som ska täckas och hur mycket färg som användes till den gamla tatueringen.

Svart försvinner helt
Laserbehandlingen innebär i praktiken att tatueringen bleks bort i takt med att pigmentet försvinner från huden.
Men det är en lång process som kan kräva mellan sex till tolv behandlingar med åtta veckors väntetid emellan. Och resultatet varierar.
– Tatueringar med mycket färg, särskilt lysande neon, kan vara svåra. Däremot försvinner tatueringar som bara är gjorda med svart bläck helt och hållet, säger Leo Fredén.
Maria Rosén har en eller två sittningar kvar, men tatueringarna har redan börjat blekna.
– Jag är 33 år i dag och gjorde den första tatueringen när jag var 16 år, med målsmans underskrift. Jag tycker inte om tatueringarna längre, utan har känt mig begränsad av dem. Det ska bli skönt när de försvinner.

Fakta

Så slipper du ångra dig:
Gör ordentlig research. Fråga runt bland vänner, kolla studions portfolio och be om referenser.
Det är ditt ansvar att hitta en tatuerare som klarar av det motiv du valt. Väljer du någon med begränsad erfarenhet, så kan du inte räkna med att hen klarar av den mest avancerade tatueringen.
Välj motiv och placering på kroppen utifrån ditt eget tycke och smak. Vad som är rätt/fel otiv går inte att svara på, men om tatueraren tvekar eller inte verkar kunna leverera det du ber om, då kan det vara ett varningstecken. En bra tatuerare vet vad som funkar.

Det här 
ångrar vi:
Latinska citat
Delar av låttexter
Exets namn
Kinesiska tecken

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56