Läsa. Marga Sthål och Lars Häggström vill nå ut till fler Danderydsbor i allmänhet och i synnerhet till Djursholmsbor. Foto: Kevin Wedin

Supertjänsten som knappt någon nyttjar: "Rädda för tekniken"

Kanske är det endast tre personer i Djursholm som tycker om att läsa och som själva inte har möjlighet att ta sig till biblioteket? Det tror inte Lars och Marga som vill nå ut med böcker till fler.

  • Publicerad 14:57, 11 jun 2018

Hur många äldre i Djursholm vill läsa men har inte möjlighet att ta sig till biblioteket? Säkerligen är det många fler än de tre Djursholmsbor som idag använder sig av tjänsten "Boken kommer" som i Djursholms bibliotek tillsammans med Röda Korset Djursholm sköter.

– Vi har en fungerade funktion i Djursholm och det innebär att jag ringer, just nu, bara tre damer i början av veckan om vad för böcker de vill ha och sedan levererar Röda korset böckerna i slutet av veckan, säger Lars Häggström, platsansvarig på Djursholms bibliotek.

Hjälps åt med Röda korset

Förutom att kunna leverera hem fysiska böcker lånar biblioteket en även ut en så kallad Daisy-spelare tillsammans med ljudböcker. En spelare som enkelt ska kunna hjälpa personer med nedsatt syn.

– Den här tjänsten är suverän, men det är knappt någon som använder den, säger Marga Ståhl, engagerad inom Röda Korset och som nu vill få fler att använda tjänsten.

– Jag tror man måste nå en dotter eller son, någon nära anhörig som är engagerad. Många anställda på boenden hinner kanske helt enkelt inte med, tillägger hon.

Lars säger att om en större efterfrågan finns från övriga delar av kommunen så är det upp till kommunen att se till att personerna får böckerna hem.

– Enligt bibliotekslagen så har alla rätt att använda biblioteket. En del är kanske rädda för tekniken när det gäller spelarna, men då finns det heminstruktörer som kan hjälpa till, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentunaduo återförenad – efter tre decennier isär

Nyheter "Man vet aldrig hur långt man kan nå" Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsammans.fredag 19/10 14:08

Bönderna rustar efter sommarens extremhetta

Nyheter "Skulle bli problematiskt med en till varm sommar" En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.fredag 19/10 14:05