SISTA HÖRNAN. Per Cornell och Magnus Hagström från Supportrarnas matchprogram gör ett hyllningsnummer till Kennedy inför hans sista hemmamatch för Hammarby. Foto: Sacharias Källdén

Supportrarnas stora hyllning till Kennedy

En av Hammarbys största spelare genom tiderna, Kennedy Bakircioglu, spelar sin sista hemmamatch någonsin för klubben den 4 november. I samband med avskedet storsatsar Supportrarnas matchprogram för att hedra ikonen.

  • Publicerad 11:32, 24 okt 2018

Vilken spelare som egentligen är Hammarbys störste genom tiderna är ett klassiskt trätoämne inom Bajenkretsar. Nacka Skoglund, målvakten Svenne Berka eller Kenta ”Mr Hammarby” Ohlsson är namn som brukar komma upp. Och självklart Kennedy Bakircioglu.

– Om han är vår störste kan jag inte svara på. Men självklart har han gjort väldigt många saker som skapar ikonstatus och bland många fans är han givetvis nummer ett, säger Magnus Hagström, redaktör på Supportrarnas matchprogram.

Hjälteagerande rakt igenom

Inte så konstigt. Det Kennedy har gjort för Hammarby har få andra spelare mäktat med. Han har vunnit klubbens enda SM-guld, gjorde det avgörande målet i guldmatchen, sköt sista målet på Söderstadion, visade lojalitet när han vände hem från sitt utomlandsproffsliv till Superettan och tog Hammarby tillbaka till Allsvenskan.

Är fansens supporterprylar bättre än de officiella?

Lägg därtill mängder med läckra finter, frisparkar och mål direkt på hörna. Senast i matchen mot Göteborg påminde han fansen om sin storhet då han först satte en frispark i krysset och sedan lyckades med konststycket att fånga och svepa en inkastad öl under målfirandet.

– Det var oerhört vackert. Han lät högerfoten säga farväl och så blev det en liten bonus med ölincidenten. I sådana här lägen tenderar vi alla att glömma att han inte ens tycker om öl, säger Per Cornell från Supportrarnas matchprogram.

Inför sista hemmamatchen mot BK Häcken 4 november blir matchprogrammet ett stort hyllningsnummer. Innehållet har planerats hela säsongen och kommer bestå av 32 sidor vanligt matchprogram plus 20 sidor med bara Kennedy. Både omslag och papper bli mer påkostat och lyxigare än vanligt.

− Det här blir den i särklass största satsningen i Matchprogrammets historia, säger Magnus Hagström.

− Vi vill ge honom ett värdigt avslut i vårt forum, matchprogrammet. Det här är något som verkligen sticker ut, säger Per Cornell.

Första intervjun för 20 år sedan

Magnus Hagström har följt Kennedy hela hans karriär och intervjuade honom första gången för 20 år sedan. Samma sak med Matchprogrammets fotograf Hasse Fridén. Inför hyllningsnumret bestämde de sig för att göra intervjun med Kennedy på ett mer djupgående sätt.

− Vi hittade en artikel i Södermalmsnytt från 2003 där Kennedy berättade om sitt stora intresse för sportfiske. Så vi bestämde oss för att göra intervjun på ett avslappnat sätt när vi var ute och fiskade på Ingarö, säger Magnus Hagström.

FAN TV Hyllningen till Kennedy efter fina hösten

Om Kennedy kommer att spela något i sista hemmamatchen är dock långt ifrån klart. Tränaren Stefan Billborn har hittills under säsongen visat sig vara osentimental och många gånger låtit Kennedy fått nöja sig med en plats på bänken.

− Men får han inte spela något i sin sista hemmamatch är det justitiemord. Vi måste få fira av en av våra största spelare genom tiderna, säger Magnus Hagström.

Det unika matchprogrammet med Kennedyhyllningen kommer att säljas som vanligt på matchdagen, söndag 4 november, runt om Södermalm och Söderstadion − och kommer också gå att köpa på 69:ans tobak på Götgatan dagarna innan match.

Så här kan matchprogrammet komma att se ut. Foto: Sacharias Källdén