TRE BAGARE. Daniel Pedersen och David Blom är två av de tre bagarvänner som ska nyöppna Huddinge bageri. Foto: Privat

Surdeg och stenugn när Huddinge bageri återuppstår

Stenugn och kalljästa surdegar för hela slanten. När det klassiska Huddinge bageri i Hörningsnäs återuppstår som bageri efter 30 års frånvaro satsas det på trendiga bakverk.

  • Publicerad 13:47, 10 jan 2018

På Hörningsnäsvägen ligger en gammal Huddinge-klenod: Huddinge bageri med sin snirkliga gamla neonskylt. Namnet till trots har lokalen inte huserat ett bageri sedan början av 90-talet. Det ska det nu bli ändring på.

Renoveringen av lokalen pågår för fullt när vi ringer upp bageriets nya bagare Daniel Pedersen.

– Drömmen är att hinna öppna innan fettisdagen. Men det är en väldigt gammal lokal så det finns mycket som måste rustas upp, säger han.

I en lokal Facebook-grupp är glädjen stor över att det återigen blir ett bageri. Många minns hur de gick dit som barn och köpte bröd för "inte många ören".

Trendiga bakverk

Det lär bli en något dyrare peng per bröd i det nya bageriet. För trendkänslighet verkar det inte råda brist på hos bagarna Daniel Pedersen, David Blom och Mikael Lind.

– Huvuddelen av det vi bakar kommer vara surdegsbaserat och kalljäst. Mycket kavlat, som croissanter, pain au chocolat, wienerbröd, kavlad brioche. Men också tarteletter, tårtor och bullar. Vi kommer ha ett fast sortiment och sedan kommer vi leka ganska mycket med det vi själva tycker är roligt och gott. Det kommer bli en blandning mellan klassiskt och modernt.

I bageriet kommer det även finnas ett kafé med plats för 15–20 personer. Planen är att servera enklare luncher som croque monsieur, sallader och grillade mackor.

Lokala brödbodar

Just nu har de tre bagarna fullt fokus på att få igång verksamheten i Huddinge bageri. Men redan har de lösa planer på en expansion.

– Vi vill öppna fler ställen, gärna i söderort. Det finns många bra bagerier inne i stan, men det saknas fortfarande många bagerier häromkring. Vi har en stor produktionslokal här, så en tanke vi har är att öppna brödbodar där vi bara säljer bröden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.