BÖTFÄLLS DIREKT. 1 500 spänn i böter kostar det för bilförare som håller på med mobilen under bilfärden. Foto: Mostphotos

Surfade vid ratten – krockade

På onsdagskvällen sammanstötte två bilar på Storängsleden. Troligtvis på grund av att en av de pillade med mobilen bakom ratten. Föraren fick böter på plats enligt polisens nya befogenheter.

  • Publicerad 09:01, 4 okt 2018

Sedan i februari är det förbjudet att sms:a, mobilsurfa eller prata i telefon utan handsfree när man kör bil. I veckan fick polisen också klartecken för att börja bötfälla på plats.

Det fick en förare i Huddinge erfara när hen vid 18.30 sammanstötte med en annan bil på Storängsleden.

– Ena föraren fick en bot direkt gällande mobilprat. Vi kan ju ge dem 1 500 omgående nu, säger

Carina Skagerlind på polisen regionsledningscentral.

Tidigare har de som ertappats med exempelvis rattsurf fått kallats till tingsrätt och dömas för brottet enligt polisen. Men nu är det slut med det. Från den 1 oktober väntar istället 1 500 spänn i böter direkt och en anmärkning i belastningsregistret enligt polisen. Körkorten kan också dras in.

Polisen hårdsatsar mot rattsurfare i helgen

"Precis som tidigare kan dock fortfarande ditt körkort komma att återkallas eller så gör du det smartaste valet och struntar helt i telefonen till förmån för en säkrare körning" uppmanar polisen på trafikpolisens Facebooksida.