Sprider pest. Vildsvin i Europa har drabbats av afrikansk svinpest. Foto: Mostphotos

SVA: Rapportera om du ser döda vildsvin

Den afrikanska svinpesten smyger närmare Sverige. Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ha in eventuella vittnesmål från allmänheten. – Vi vill gärna ha in rapporter om döda eller sjuka vildsvin, säger Cecilia Hultén, epidemiolog på SVA till BålstaDirekt.

  • Publicerad 10:39, 9 aug 2019

Under våren berättade BålstaDirekt vid ett par tillfällen om problemen med vildsvin i kommunen. Många hörde av sig med egna berättelser om djur som bökade sönder trädgårdar och gräsmattor. En annan potentiell fara med vildsvinen är den afrikanska svinpesten.

– Det är något man vill undvika att det kommer hit. Sjukdomen har spridits i Europa sedan den kom till östra Europa 2007. Därifrån in i EU 2014 och sedan dess till flera europeiska länder. Senaste landet den upptäcktes i är Slovakien i slutet av juli, säger Cecilia Hultén på SVA.

Allvarlig virussjukdom

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest.

– Man kan säga att sjukdomen har en långsam spridning med vildsvinen och en snabb spridning med hjälp av människan. Viruset finns i muskulaturen och hamnar därför i köttet. Och om man tar med sig smittat kött från ett område till ett annat och om man kastar det i skogen eller om det hamnar i soporna där vildsvin kan få tag i det kan det spridas lång väg, säger Cecilia Hultén.

– Det är den risken man ser för Sveriges del. Vi har ju en bättre situation än många andra europeiska länder eftersom vi inte har en landgräns till andra smittande områden. Därför bedömer vi att köttprodukter och att man får med sig smitta hem från till exempel jaktresor som de största riskerna, fortsätter hon.

SVA bedömer i dagsläget risken att svinpesten ska komma till Sverige som låg, men den kontinuerliga spridningen i Europa gör ändå att man anser den vara förhöjd jämfört med tidigare.

– Vi kan alla hjälpas åt för att minska risken. Att vara noga när man reser ut som jägare, att man ser till att man inte får med sig blodrester hem och inte kastar köttrester det i naturen eller i sopor som vildsvinen kan komma åt.

SVA har övervakning på just vildsvin för att tidigt upptäcka om afrikansk svinpest trots allt skulle komma in i landet och tar gärna emot rapporter om det är så att man ser ett dött eller sjukt vildsvin.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt