Svagt intresse för ombildningar

Den 3 november kommer Stockholms stads informationskampanj om ombildningar till Tensta träff. Men hittills har intresset för att köpa loss hyreslägenheter varit svalt i Järva.    – Det är det område som det har varit minst intresse i, säger Terje Gunnarson på Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 16:29, 24 okt 2011

JÄRVA. Politikerna i Stockholms stad om nya direktiv för vilka som får köpa loss hyresrätter i ytterstadsområden från kommunala bostadsbolag och göra om dem till bostadsrätter.  Spånga, inklusive Bromsten, Solhem och Sundby, hör till de områden där den borgerliga politiska majoriteten nu är nöjda med balansen mellan olika boendeformer. Där får boende sedan den 1 juli i år inte lämna in några nya ansökningar om att köpa sina lägenheter. Men i Tensta, Rinkeby, Husby, Akalla och Kista vill politikerna se nya ombildningar.

Enstaka ombildningar
I Järva finns de flesta fastigheter som får ombildas i Tensta, Rinkeby och Husby, men bara en ombildning har genomförts i Tensta och ingen i Rinkeby eller Husby sedan valet 2006. Bijan Fahimi, informationsansvarig på stadens kampanj Bildabostad, tror att det ändå finns ett intresse.
– Ibland tror folk att de inte har råd att köpa sin bostad, eller att deras grannar inte har det, men vårt råd till intresserade är att kolla upp det med banken, säger han.
Terje Gunnarson, regionordförande för  Hyresgästföreningen, tror att ekonomin spelar in, men att det låga intresset även beror på att folk föredrar att bo i hyresrätt.
Nu i höst har Stockholms stad dragit igång den största informationskampanjen om ombildningar sedan strax efter valet 2006, med öppna möten i över 15 olika ytterstadsområden. För informationen på mötena står en ombildningskonsult. En del som har varit på mötena, bland dem Hyresgästföreningen, har uppfattat dem som en övertalningskampanj.

Håller inte med

Bijan Fahimi tillbakavisar den kritiken.
– Vi ser bara till att de som är intresserade får så bra information som möjligt, säger han.

Relaterad information

Så många fastigheter i Järva har ombildats sedan valet 2006

Rinkeby: Inga ombildningar. En intresseanmälan. 22 fastigheter till får ombildas.
Kista: Två ombildningar. Fem intresseanmälningar. En fastighet till får ombildas.
Husby: Inga ombildningar. En intresseanmälan. Ytterligare 18 fastigheter får ombildas.
Akalla: Fyra ombildningar. Förslag om en till röstades ner. Ytterligare sju fastigheter får ombildas.
Tensta: En ombildning, inga intresseanmälningar. Ytterligare 25 fastigheter får ombildas.
Bromsten: Tre ombildningar. Fem intresseanmälningar varav två har röstats ner. Inga nya intresseanmälningar får lämnas in.
Solhem: En ombildning. Fyra intresseanmälningar. Inga nya intresseanmälningar får lämnas in.
Sundby: Inga fastigheter har ombildats. En intresseanmälan. Inga nya intresseanmälningar får lämnas in.
Källa: Bildabostad.se