NYPRODUKTION. Bygget på Turebergs allé stoppas i väntan på att bostadsmarknaden ska vända. Foto: Pauline Cederblad

Sval bostadsmarknad stoppar nyproduktion

Försäljningen av nyproducerade lägenheter går trögt. Peab pausar nu byggnationen av 110 nya lägenheter i Tureberg eftersom inte tillräckligt många har blivit sålda.

  • Publicerad 08:00, 18 jan 2019

De nya projekten kommer att anpassa sig till de nya priserna.

Marknaden för nyproducerade lägenheter är sval. Statistik från Boverket visar att 51 600 bostäder färdigställdes under 2017. Men trots att efterfrågan på bostäder är enorm så förutspås byggtakten sjunka. Boverkets prognos är att det kommer att färdigställas totalt cirka 60 000 bostäder under 2018 och 2019 tillsammans.

Som ett svar på marknaden sänker många byggherrar priserna eller lockar med det första året avgiftsfritt för att göra objekten mer attraktiva.

Läggs på is

Vissa projekt läggs helt på is i väntan på att marknaden ska vända. Ett sådant är Peabs projekt Brf Skimret på Turebergs allé i Sollentuna som innehåller 110 lägenheter. Projektet påbörjades för ett par år sedan, men är nu helt stoppat sedan några veckor.

– Det rådande marknadsläget har dessvärre påverkat försäljningstakten av bostäderna i Brf Skimret. För våra kunders bästa är det viktigt att bostadsrättsföreningen blir ekonomiskt hållbar över tid och därför kommer vi inte kunna starta produktion av projektet som planerat. Vår ambition är att se över projektets utformning och starta upp försäljningen på nytt igen när marknaden stabiliserats och då kommer dessa kunder att få förtur, säger Peter Svensson, VD Peab Bostad.

Förändrad bostadsmarknad

Victor Mastaeli, fastighetsmäklare hos Notar i Sollentuna och ansvarig mäklare för Brf Skimret, menar att den här problematiken drabbat många nyproduktionsprojekt.

– De som släpptes 2016 eller 2017 prissattes utifrån hur marknaden såg ut då, och de prognoser som fanns såg bra ut. Men marknaden har förändrats och den som köper sin lägenhet i ett kort tidsperspektiv riskerar att inte få ut samma värde vid en försäljning idag.

Konsekvensen blir att budgeten inte längre går ihop.

– De som mark när marknaden såg annorlunda ut får vänta på att priserna går upp igen. Vissa väljer istället att till exempel göra om bostadsrätter till hyresrätter.

Framtida projekt kommer dock att hamna på andra prisnivåer, tror Victor Mastaeli.

– Nya tomtköp som görs av byggherrar baseras ju på dagens marknad när det är billigare än för två-tre år sedan. De nya projekten kommer att anpassa sig till de nya priserna. Mycket handlar om timing.

MER Brf Skimret

Området kring Turebergs allé har vuxit kraftigt de senaste åren och består till stor del av nyproducerade lägenheter.

Brf Skimret på Turebergs allé är tänkt att innehålla 110 bostadsrätter i storlekarna 1-4 rum och kök med generösa terasser och balkonger. Nu har bygget stoppats och vägarna runt byggarbetsplatsen har återställts.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt