Initiativtagare. Läraren Ida Strandelin har drivit projektet. Foto: Mikael Andersson

Svalt intresse för pluggprojekt för Jakans tjejer

I vintras drog projektet Tjejer på väg mot högre utbildning igång på Tallbohovskolan och Kvarnskolan. Nu har det hela kommit till ända – med blandat resultat.

  • Publicerad 12:11, 10 aug 2018

Peppa unga tjejer till att plugga vidare efter gymnasiet. Det var tanken med projektet på Tallbohov- och Kvarnskolan som avslutades i våras. Runt tjugo tjejer från årskurs åtta i bägge skolorna har varit med på studieträffar och åkt på studiebesök på Stockholm universitet.

Initiativtagaren och projektledaren Ida Strandelin berättar att uppslutningen varit lite blandad under projektets gång. En utmaning har varit att få gänget att vilja stannar kvar efter skoltid, och ett par studieträffar har fått ställas in då ingen dök upp.

– Framåt maj var det många som sa att de hade mycket att göra i skolan. Sen blir det väl en kedjeeffekt, att om ett par personer hoppar av så hänger kompisarna på det, säger Ida Strandelin, som till vardags arbetar som lärare i Järfälla.

LÄS ÄVEN: De ska få Tallbohovs tjejer att plugga vidare

"Viktigt att sätta ramar"

Något som kommit fram under träffarna är att flera av tjejerna kan känna sig obekväma i klassrummen, eftersom de upplever att de blir bedömda av killarna i klassen.

– Det är viktigt att man som lärare sätter ramarna för vilket klimat man accepterar. Där är skolledningen också viktig. Det ska inte finnas en machokultur, utan alla ska känna att man kan uttrycka sina åsikter, säger Ida Strandelin.

Hon menar att det är viktigt att lyfta tjejerna och jobba med deras självförtroende för att på så vis även korta vägen till högskolestudier. Det var också tanken med projektet, men Ida Strandelin tror att det kan behöva ske i en annan form där träffarna till exempel sker under skoltid.

Samtidigt var besöket på universitetet lyckat, då de flesta visade intresse för rundturen och infoträffen de var på.

– Många gick hem med en studiekatalog under armen och var väldigt intresserade under besöket, säger Ida Strandelin.

Stockholm Direkt