Ledigt. Nu hyrs Signalistens lediga modullägenheter i Frösunda ut även till unga bosatta utanför Solna. Foto: Signalisten

Svalt intresse för ungdomslägenheter i Solna

Suget efter att bo i modulhus på ungdomskontrakt var lågt bland Solnas ungdomar. Nu släpper Signalisten lägenheterna till unga i andra kommuner.

  • Publicerad 16:31, 14 maj 2020

Det handlar inte om något förstahandskontrakt med besittningsrätt

När antalet nyanlända som anvisades till Solna minskade stod flera lägenheter i Signalistens modulhus på Förvaltarvägen i Frösunda tomma. Det fick kommunen att under förra hösten låta Solnas ungdomar mellan 18 och 27 år. flytta in i lägenheterna på tidsbegränsade kontrakt över fyra år.

Men eftersom söktrycket på att få en bostad varit lågt ska nu även unga i andra kommuner kunna söka ungdomskontrakt där.

– Intresset bland Solnas ungdomar var inte tillräckligt stort så nu läggs de ut till Stockholms bostadskö, säger Signalistens ordförande Magnus Nilsson (M).

Han ser fler orsaker som han tror kan ha bidragit till det relativt svala intresset bland Solnas ungdomar.

– Det är ganska små och dyra lägenheter och jag tror att många av Solnas unga har någon annanstans att bo, säger han.   

Uppsägningstiden för lägenheterna på 19 kvadratmeter är en månad och de som hyr dem får inte förstahandskontrakt med besittningsrätt.

Finns lediga lägenheter

Totalt kommer 60 lägenheter bli lediga, i takt med att de nyanlända flyttar ut. Enligt Signalisten är i nuläget tolv uthyrda och ytterligare nio väntar på att förmedlas.

– Det ligger nära Karolinska och är cykelavstånd till Stockholms universitet. För en 18-, 19-åring som kan bo där under en hel universitetsutbildning tror jag att det kan locka om de inte har fått tag i studentlägenhet, säger han.

För de nyanlända vars kontrakt går ut gäller samma möjlighet som andra för att få ungdomskontraktet.

– De kan få det via bostadskön om de har rätt ålder. Men vi skapar ingen gräddfil bara för att man har bott där tidigare, säger Magnus Nilsson.

Vad händer om lägenheterna inte hyrs ut?

– Det är klart att  det finns kostnader även om det står tomt. Men det är inget som påverkar Signalisten eller drabbar hyresgästerna. Sedan är det inte kul om det står tomt.

Stockholm Direkt