Svältande hägrar fick vänta på sill

Samtidigt som hela landet förberedde sig inför julen svalt hägrarna i Råstasjön. Trots att isen lagt sig på stora delar av sjön hade matningen inte kommit i gång. Efter ett privat initiativ fick hägrarna till sist sin efterlängtade sill.

  • Publicerad 18:15, 27 dec 2017

Lars-Ove Löf, aktiv i nätverket Rädda Råstasjön och Solnapartiet, slog redan den 9 december larm om de svältande hägrarna.

Enligt förvaltningen berodde den uteblivna matningen på ett missförstånd mellan staden och den nya entreprenören. Avtalet innebär att hägrarna ska matas med 16 kilo sill dagligen under perioder med täckande is.

Entreprenören tolkade avtalet som att hela sjön ska var istäckt innan matningen påbörjas. Efter många turer kom matningen till sist igång dagarna före julafton

Men hägrarna var hungriga och kunde inte vänta så länge. Br Axelssons fisk ställde upp med rabatt och sponsring av sill.

– Vi tog pengar ur vår partikassa. Jag var nere två gånger med tio kilo sill. Första gången var hägrarna ordentligt hungriga, säger Lars-Ove Löf.

Minst en av de cirka 40 hägrarna var död.

– Jag vet inte om det berodde på utebliven matning eller något annat, säger Lars-Ove Löf.

När Råstasjön är isfri skaffar hägrarna och andra fåglar föda själva ur sjön. Men även den omrörare som ska hålla delar av sjön isfri har varit trasig och fungerar enligt uppgift fortfarande inte fullt ut.

Hägrarna i Råstasjön borde egentligen inte befinna sig så långt norrut under vintern. Men för 30–35 år sedan kom en hägerkoloni på drift till Råstasjön. Privatpersoner började mata hägrarna som bestämde sig för att stanna i Solna även under vintern. När den privata matningen upphörde tog Solna stad över utfodringen.

I dag, flera decennier senare, är hägrarna präglade på Råstasjön och helt beroende av leveranser av sill vintertid. Tidigare har personal från Skansen ansvarat för matningen men i år har Solna stad anlitat en ny entreprenör.
 

MER Hägrar

Hägrar lever på fisk, sorkar och möss.

Normalt söker sig hägerkolonierna söderut på senhösten. Några övervintrar vid öppet vatten i Europa, andra ger sig av ända till Nordafrika.

Cirka 5 000 hägerpar tillbringar sommarhalvåret i Sverige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26

Facket larmar om bussförarna

Nyheter Hård kritik mot Arriva Arbetsmiljöverket överväger att utfärda ett föreläggande mot Arriva, efter att facket larmat om missförhållanden för bussförarna. Nu har Arriva kompletterat sina svar.onsdag 18/7 9:06