Svampsäsongen pågår även i januari

Det är inte bara sensommar och höst som är svampsäsong. På Adelsö pågår den just nu. – Skogen isolerar kylan, säger svampkännaren Bo Nylén, ordförande i Mälaröarnas naturskyddsförening.

  • Publicerad 15:20, 10 jan 2018

Om de växer så att de under lång tid täcks av mossa isolerar mosstäcket.

När Eva Hertz var ute hemma på Adelsö i måndags hittade hon svamp, närmare bestämt trattkantareller. Ett inte helt ovanligt fynd menar Bo Nylén, ordförande i Mälaröarnas naturskyddsförening och svampkännare.

– Jag var själv ute vid Jungfrusundsåsen i måndags och såg en hel del trattkantareller, en och annan vanlig kantarell och några taggsvampar. Så länge det inte har varit någon extremt hård kyla så står de där sig, säger han.

Att plocka frusna trattkantareller i skogen är inte värre än att ta dem ur frysboxen hemma, menar Bo Nylén.

– Om de tinar upp blir det inte mycket kvar av dem. Men plockar men när de är frusna är de lika bra som vilka andra trattkantareller som helst. De får bara tinas en gång, säger han.  

Miljön i skogen gör att svamparna kan klara sig även om det är minusgrader i närliggande områden, något som gör att de kan leva även utanför traditionell svampsäsong.

– Om de växer så att de under lång tid täcks av mossa isolerar mosstäcket. Det är varmare inne i skogsområden än ute på öppna partier. Är det ett par minusgrader kanske det är noll eller plus en grad inne i skogen, säger han.

Svampletare får dock skynda sig om de ska göra några fynd. Säsongen pågår inte så länge till.

– De har en egen biologisk klocka, kan man säga. Framåt februari brukar det avklinga, säger Bo Nylén.

Någon fara att äta trattkantarellerna är det inte.

– Det kan den aldrig bli eftersom det inte finns några gifter i dem. Men den blir otjänlig, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter