Den nya bussterminalen i Katarinaberget har väl tilltagen höjd och uppfyller säkerhetskraven, enligt Slussenprojektets talesperson. Foto: Projekt Slussen

Svar om Nya Slussen efter bussbranden

År 2023 ska den nya bussterminalen i Katarinaberget stå färdig. Att en olycka likt den som inträffade i Klaratunneln i söndags ska hända där är enligt Slussenprojektets talesperson Eva Rosman osannolikt.

  • Publicerad 21:00, 11 mar 2019

Efter gårdagens bussolycka i Klaratunneln, då en gasdriven SL-buss körde in i en för låg passage och exploderade, har frågan om brandsäkerhet i den nya bussterminalen i Katarinaberget fått nytt liv.

Enligt Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet, är det dock inte sannolikt att något liknande skulle kunna inträffa där.

–  Den buss som exploderade tog en väg som den inte skulle ta och verkar ha kört in i ett frihöjdsskydd. Klaratunneln är inte byggd för att sådan bussar ska passera just där. Den bussterminal vi bygger i Katarinaberget är anpassad för alla busstyper, så den typen av bussolycka kan inte hända i den nya bussterminalen.

Hur hög är höjden i den nya bussterminalen?

–  Höjden är väl tilltagen. Vi spränger ut stora utrymmen så det finns gott om marginal.

Finns det någon beredskap OM något liknande skulle inträffa där?

–  Hela Slussenterminalen är byggd för att följa den kvalitetssäkring som SL och trafikförvaltningen ställt som handlar om att ta höjd för bussar med fordonsgas. Och då finns ett antal säkerhetssystem som träder i kraft vid olika scenarion och tillfällen. Utrymningen av alla människor ska gå snabbt. Det finns tre tunnelrör, där vänthallen är separerad från trafikytan. Skulle branden inträffa från en buss vid en köryta skulle de som står i vänthallen inte påverkas. Och de som befinner sig på körbanan har utrymningsvägar.

Hur farliga är bussar med fordonsgas?

–  Den frågan får ställas till trafikförvaltningen. Vi bygger en terminal på beställning av dem.

Regeringen kallar till krismöte efter bussexplosionen

Finns det några begränsningar för vilka busstyper som får köras i den nya terminalen?

–  Nej. Alla bussar får köra där. Men nu öppnar terminalen 2023 och då får man se hur det ser ut då och vilka bränslen som får köras. Vi har tagit höjd för fordonsgas så det finns ingen anledning till oro avseende den frågan.