Svårare att hålla livsmedel kalla under rötmånaden

Rötmånaden är här – tiden då livsmedel håller sig sämre. Det är viktigt att hantera sina livsmedel rätt hela året, men under rötmånaden kan det vara en större utmaning att hålla kylvaror kalla.

  • Publicerad 15:00, 12 aug 2017

Rötmånaden inträffar när solen står i Lejonets tecken, alltså mellan 23 juli till 22 augusti. Värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig denna tid gör att bakterier trivs särskilt bra. Men en försiktig hantering av livsmedel rekommenderas egentligen året runt, och är det extra varmt i till exempel juni gäller samma sak då som under rötmånaden.

– Precis som resten av året gäller det att hantera sina livsmedel så att man inte behöver slänga i onödan och så att man inte blir sjuk. Främst handlar det om att hålla kylvarorna kalla. Det är ju rätt basalt förstås, men det är svårare om vi skulle få en värmebölja, säger Mats Lindblad, Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare.

Särskilt knepigt kan det bli om man bor ute på landet och har långt till affären, eller om man är ute och campar eller är på picknick. Då är ett bra tips att ha med sig en kylväska med kylklampar i.

Fukten och värmen gör att frukt, grönsaker och bröd möglar fortare.

– Därför är det bra att inte handla hem för mycket åt gången, säger Mats Lindblad.

Ett råd är även att inte låta sommarfrukosten eller sommarlunchen stå framme för länge.

För att förhindra att bli magsjuk behövs en bra hygien i köket när man hanterar framför allt kyckling, men även annat rått kött.

– Tvätta alltid händerna efter att du har tagit i rått kött, och diska skärbrädor och knivar. Det är vanligare att det finns så kallade campylobacter den här tiden på året, säger Mats Lindblad.

På Grilliant kök och bar i Brunna jobbar de som vanligt även under rötmånaden.

– Vi håller allting i kylar. Det är lite lugnare nu så vi har inte så stora mängder och det är lätt att hålla efter för att hålla en hög standard, säger Naher Haddad, restaurangansvarig.

Rötmånaden enligt folktron

Rötmånaden har funnits i folktro sedan långt tillbaka. Att maten höll sig sämre under sensommaren konstaterade man redan på romartiden.

Begreppet rötmånad finns i Bondepraktikan, en slags handbok med tips och råd för bönder som kom ut för första gången år 1508 i Tyskland.

Enligt folktron finns det även en hel del annat som kan hända än att maten blir dålig under rötmånaden. Människor kan börja uppföra sig konstigt, och speciellt denna månad kan kalvar födas missbildade med två huvuden – en rötmånadskalv.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet