Svårbadat vid Adelsö trots åtgärderna

Badsäsongen är sedan länge över. På Adelsö badplats blev den inte som väntat. Nära obadbar botten menar representanter från Värna Adelsö är orsaken.

  • Publicerad 08:15, 6 okt 2019

Den är ganska värdelös den där badplatsen

I fjol gjorde Ekerö kommun en upprustning av Adelsö badplats, som ligger nedanför idrottsplatsen. Bland annat rensades skog bort och en grillyta byggdes vid stranden. När Adelsöbon Björn Rydberg och en vän gick ner till badet i somras blev de rejält förvånade.

– Vi var där årets varmaste dag och det var inte en människa där som badade. Den är ganska värdelös den där badplatsen, säger han.

Björn Rydberg är aktiv i intresseorganisationen Värna Adelsö och känner att han och föreningen har många Adelsöbor bakom sig. Nu när badsäsongen är över sedan en tid har föreningen skrivit ett brev till kommunen och tekniska nämnden i hopp om åtgärder inför nästa sommar.

– Det här tar en stund, ska behandlas i kommunen och det kommer nya somrar, säger Björn Rydberg.

Behövs inte mycket

Han tycker inte att de insatser som han och föreningen tror skulle locka både Adelsöbor och turister till badet är större åtgärder.

– En liten brygga eller hälla på lite sand på ett proffsigt sätt är ingen jättegrej. Adelsö tillhör världsarvet och har vi en badplats i anslutning till det ska det gå att bada, säger han.

En annan av föreningens medlemmar, Anders Ellström, poängterar att platsen som sådan är uppskattad.

– Det finns toalett nära och en del som kommer hit och solar utan att bada, säger han.

När MälaröDirekt var i kontakt med kommunens teknik– och exploateringschef Jonas Orring, kände han inte till kritiken.

– Det är första gången jag hör att den inte skulle vara till belåtenhet, säger han.

”Svårt med åtgärder”

Jonas Orring tror att det kan bli svårt att göra större åtgärder på badplatsen.

– Generellt har vi fått mindre pengar nästa år. Vi har fått ökade krav på oss med sparande. Jag tror inte att vi kommer lägga mer grus på badplatsen. Är det en säkerhetsfråga och exempelvis något vasst föremål som sticker upp, så får vi naturligtvis åtgärda det. Då är det mer en akutinsats. Vi kommer inte att lägga någon ny botten på Adelsö, säger Jonas Orring.

Härligt engagemang när vi ber om åsikter

Krönika Ni läsare är faktiskt det bästa med det här jobbet. Det kan låta inställsamt, men är helt sant. Att göra en artikel, enkät eller krönika som väcker era reaktioner är stor del till att jag trivs så...tisdag 8/10 8:15

Trolleriföreställning på Barnens eget bibliotek

Nyheter När Kalle Nilsson fick i uppdrag av sin chef att göra en föreställning som går att förstå utan språk skapades trolleriföreställningen ”Illusionistens assistent”. Den 13 oktober går den att se på...tisdag 8/10 7:15

Sportigt häng när kyrkan bjuder på kvällsaktivitet

Nyheter En lördag per månad arrangerar Färingsö Församling olika event. Projektet ”Plattform Stenhamra” vänder sig till ungdomar som fyllt 15 år. Nästa gång erbjuds midnattsfotbollsturnering i...tisdag 8/10 6:15