Lötsjön. Innan jul hittades flera döda gäss vid Lötsjön. Prover har tagits för att analysera orsaken till att gässen avlidit, men svaren dröjer fortsatt. Foto: Ulrica Andersson

Svaret på gåsdöden fortsätter att dröja

Svaret på vad som orsakade flera kanadagäss död i Lötsjön dröjer. SVA undersöker nu om man kan utveckla sina labb för att göra en toxinanalys.

  • Publicerad 13:12, 23 maj 2019

Det var strax före jul som flera kanadagäss men också änder plötsligt insjuknade och dog i Lötsjön. Omständigheterna var så pass märkliga att statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala ville få fram orsaken. Men på grund av att Donald Trump stängde ned statlig verksamhet – för att få mer pengar till muren mot Mexico – förblev proverna frysta i Uppsala.

Där är de fortfarande.

– Vi har även ett antal kajor som vi vill få undersökta, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA. Vi vet inte varför labbet i USA inte ansökt om nytt tillstånd att ta emot prover från utlandet. Vi misstänker att de får in så få att det inte är värt besväret.

Lösningen kan istället vara att SVA uppgraderar sina möjligheter att göra toxinanalys. Det sker dock inte i en handvändning.

– Det krävs att många referensprover görs innan, säger Caroline Bröjer och törs inte spekulera om och när det finns svar på vad Lötsjöns fåglar fick i sig.

Hon har tidigare gissat på dåligt spannmål eller ruttet kött. Den teorin står hon fast vid, men nämner också "någon form av nötter med mögel".

– Vi vill ha svar, det är vår uppgift, tillägger Caroline Bröjer.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Passa vidare fick en bra start

Nyheter Fler än tidigare har skoj på Rissne IP Sommarlovsaktiviteterna på Rissne IP är igång och första veckan blev bästa premiärveckan sett till antal deltagare.tisdag 25/6 14:10

Lärarförbundet vill ha dialog om skolkommission

Nyheter Lärarförbundet i Sundbyberg välkomnar förslaget om en skolkommission, men hade gärna sett att det hade presenterats efter en dialog med förbundet.tisdag 25/6 10:12
Stockholm Direkt