Till salu. Många bostäder till salu pressar priserna i Enköping. Men mäklarna manar till lugn. Foto: Fredrik Gustafsson

Svaret på lokalaboprisraset

Villapriserna har sjunkit med nästan 11 procent de senaste tre månaderna i Enköping. Mycket tycker mäklarna, men tror samtidigt att trögheten på bostadsmarknaden ger med sig snart.

  • Publicerad 16:00, 15 feb 2018

Bostadsrättspriserna i Enköping har sjunkit med 4,0 procent de senaste tre månaderna.

Det visar Svensk Mäklarstatistik som tagit fram ett snittpris på de totalt 98 bostadsrättsförsäljningarna som gjordes det senaste kvartalet, till och med den 14 februari.

– Det känns ändå som bostadsrättsmarknaden är mindre drabbad, i vart fall här lokalt. Framförallt de mindre lägenheterna. Bostadsrättsköparna kommer i regel mer förberedda, än vad vi märker att villaköparna är, säger mäklare Jonas Ackelman, på Svensk fastighetsförmedling.

”Mindre förberedda”

Villapriserna har rasat med nästan 11 procent de senaste tre månaderna, och är idag i jämförbara nivåer med marknaden för ett år sedan.

Vad är anledningen?

– För ett år sedan hade de allra flesta klart med lånelöfte från banken redan innan man gick på visning, det gjorde att avsluten blev fler och snabbare. För man visste att det gällde att vara snabb. Idag märker vi att villaköparna kommer mindre förberedda, vilket gör att det drar ut på tiden, säger Ackelman.

Det märks också på antalet visningar.

– Så är det, vi har fler visningar idag, också per objekt. Det går trögare och man får jobba hårdare helt enkelt, säger Ackelman.

Marknad som balanseras

Men samtidigt tror han att marknaden snart kommer igång.

– I Uppsala och framför allt Västerås har proppen redan släppt. Det är framförallt i Storstockholmsområdet det fortfarande går trögare på marknaden. Men jag tror att det släpper närsomhelst, säger han.

Även fastighetsmäklaren Christina Segerstedt på Fastighetsbyrån i Enköping märker att bostadsmarknaden i Enköping har kylts av något jämfört med de senaste åren. Men ser samtidigt en marknad i balans mellan säljare och köpare.

– Vår lokala kommentar kring läget på marknaden är att vi ser att köpare och säljare börjar mötas i prisuppfattningen och vi gör fortsatt bra affärer för våra säljare. Det är en vettigare och bättre bostadsmarknad nu, utan hysteriska budgivningar, som det ibland varit tidigare, säger Christina Segerstedt, på Fastighetsbyrån Enköping och fortsätter:

– Samtidigt kan man kanske inte räkna med att sälja sitt hus för mer pengar än vad grannen fick för sitt hus för ett halvår sedan.

Stigit med 300 procent

Men trots att bostadsmarknaden är bräckligare nu än de senaste åren, så har prisutvecklingen över tid varit hisnande.

Kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Enköping har stigit från omkring 6 000 kronor 2005, till 22 500 kronor år 2017. Alltså en ökning på över 300 procent.

– Räntorna är fortsatt låga, inflyttningen till kommunen är fortsatt god, säger Christina Segerstedt.

Så ser prisförändringen ut i Enköping

Bostadsrätter:

–4,0 % senaste kvartalet.

–1,5 % senaste tolv månaderna.

Villor:

–10,7 % senaste kvartalet.

+0,5 % senaste 12 månaderna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33