NY PENDELUPPGÅNG. I veckan blev det än en gång översvämning vid Huddinge station. Christian Ottosson (C) tror att en ny pendeluppgång vid Huddinge stations södra ände kan underlätta vid framtida översvämningar. Bilden är tagen av Huddingebon Mikael Nyström på väg till jobbet i tisdags morse. Foto: Mikael Nyström/Centerpartiet Huddinge

Svaret på översvämningarna: Ny pendeluppgång

På kort tid har Huddinge centrum drabbats av två översvämningar. Det är ett problem som bara kommer att bli värre i framtiden – om inga åtgärder sätts in. En ny pendeluppgång och en nyligen tillsatt utredning är kommunens svar på utmaningarna.

  • Publicerad 15:11, 9 aug 2019

Huddinge har på mindre än en månad drabbats av två skyfall. Och som vanligt innebär det översvämning vid Huddinge station. Brunnarna är nämligen underdimensionerade och klarar därför inte att svälja de vattenmassor som ett plötsligt skyfall innebär.

Det här är ett problem som bara kommer att bli värre i framtiden då klimatförändringarna leder till fler kraftiga regn – om inte något görs åt situationen.

Så vad gör kommunen?

En dagvattenutredning för området har nyligen beställts inom ramen för utbyggnaden av Huddinge centrum. Den ska bland annat undersöka hur området klarar av det värsta regnet på hundra år och långa perioder av regn samt kartlägga vilka åtgärder som krävs. Utredningen väntas vara klar i september.

– Vi kommer även ha möten med Stockholm vatten och avlopp om hur man ska utveckla ledningsnätets kapacitet, säger Roger Höglund, IT- och kommunikationsdirektör på kommunen.

I hela kommunen pågår ett arbete på lång sikt för att anpassa sig till klimatförändringarna som utgår från en handlingsplan som antogs av kommunfullmäktige 2017. Den innebär bland annat att det nu mer krävs en hållbar plan för dagvattnet i varje nybyggnation.

Men det finns också kortsiktiga åtgärder som kan begränsa översvämningarna.

– Vi har misstankar om att brunnarna vid stationsområdet kan vara fyllda med skräp och liknande. Det är något våra driftenheter rensat och åtgärdat, säger Roger Höglund.

Ny pendeluppgång

Kommunalrådet Christian Ottosson (C) tycker att det är oacceptabelt att brunnarna i dagsläget inte klarar av vattenmängderna. En konkret åtgärd som kan underlätta vid översvämningar är en ny entré till stationens södra sida, menar han.

– Den nya uppgången är en hjärtefråga och kommer ingå i vår nya utvecklingsplan. En uppgång till gör ju att man kan komma torrskodd till jobbet, säger han.

Beslut om den nya utvecklingsplanen för Huddinge centrum väntas nästa år. En ny pendeluppgång är dock inte en ny idé, utan något som kommunen har jobbat för i flera år. Däremot har intresset från SL som ansvarar för stationen varit svalt.

Men en ny uppgång är inte hela svaret, menar Christian Ottosson.

– Kortsiktigt måste vi jobba med att förbättra ledningarna i brunnarna och på lång sikt måste vi ha mer natur och gröna tak för att vattnet ska ha någonstans att ta vägen, säger han.