Så här kommer husen i Solberga se ut. Foto: Wallenstam AB

Svårsålda bostadsrätter görs om till hyresrätter

Intresset för de nybyggda bostadsrätterna i Solberga är svalt – så pass svalt att byggherren nu väljer att göra om dem till hyresrätter.

  • Publicerad 10:53, 10 okt 2017

De 90 lägenheter som byggs just nu i Solberga, Orangeriet, kommer inte att bli bostadsrätter som först var tanken. Orsaken är att fastighetsägaren Wallenstam AB inte är säkra på att de kommer få lägenheterna sålda. Istället gör de om dem till hyresrätter som delas ut via deras egen bostadskö.

– Vi hade en visning förra helgen och vi märker att intresset för att köpa bostadsrätt inte är lika hett nu som för något år sedan, därför gör vi så här. Behovet av hyresrätter är ju enormt. Alternativet hade varit att dra igång en säljprocess som tar väldigt lång tid, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam AB.

LÄS ÄVEN: DEBATT. Ta bort rätten att säga nej i bostadskön

Men bristen på köpare har inget med själva området, Solberga, att göra, tillägger han.

– Nej, det är ett jättefint område. Vi har märkt den här trenden i hela Stockholm. Jag tror att folk blir lite påverkade av medias rapportering om en svalare bostadsmarknad, och blir försiktiga. För det är fortfarande låga räntor och en stark tillväxt i Stockholm.    

Inte första gången 

Företaget har valt att göra så här vid ett par tillfällen tidigare, i Helsingborg och Göteborg för cirka tio år sedan, enligt Hans Wallenstam.

De 90 lägenheterna har ett till tre rum och ska vara klara för inflyttning våren 2018. Totalt bygger Wallenstam 318 lägenheter i området, varav 238 blir hyresrätter. Vill man ställa sig i kö på en hyresrätt görs det på wallenstam.se.