EDSBERG. Råttor har bosatt sig i planteringen utanför biblioteket i Edsberg. Foto: Pauline Cederblad

Svårt att få bort råttor från Edsbergs torg

Sedan en tid tillbaka har en koloni råttor bosatt sig vid en plantering intill Edsbergs centrum. Men att få Sollentunahem att ta tag i frågan visade sig bli en utmaning, upptäckte Sollentunabon Lasse Scheutz.

  • Publicerad 16:31, 8 feb 2019

Det är många, och vissa är riktigt stora.

När Vi i Sollentuna besöker platsen på Edsbergs torg, i planteringen mellan hissen på torget och biblioteket, tillsammans med Lasse Scheutz vågar inte råttorna sig fram. Det är antagligen för kallt, och hålen vid hissen som går ner till garaget vittnar om att de har varmare platser att gömma sig på.

Men med flera hål i snön som leder ner i gångar, mängder av spår och spillning råder det inga tvivel om att Edsbergs torg har fått ett stort antal nya invånare.

– Jag såg de första gången för någon månad sedan. Det är många, och vissa är riktigt stora. Det är en sanitär olägenhet. Dessutom verkar de ju krypa ner i garaget, det är inte så trevligt. Det är nära butikerna, konstaterar Lasse Scheutz som bor i Edsängen och ofta besöker Edsbergs centrum.

Svårt att lämna klagomål

Mest irriterad är han dock inte över råttornas nya boplats, utan på hur svårt det visade sig vara att informationen skulle nå rätt person.

När han såg råttorna ringde han till Sollentuna kommun. Där fick han veta att det egentligen var Sollentunahem som hade ansvar för frågan. Till slut lovade de dock att föra informationen vidare.

– Några dagar senare ringde jag till Sollentunahem av ren nyfikenhet för att höra om de hade fått informationen. Men det verkade inte så. De ville att jag skulle ringa tillbaka när det var någon fastighetsvärdar på plats, men då gav jag upp. Kommunikationen fungerar uppenbarligen inte.

Ombyggnation en möjlig orsak

Martin Lindfors, vd på Sollentunahem, säger att de är medvetna om problemet.

– Tyvärr är det så på vissa håll. Enligt våra fastighetsvärdar har det blivit mer aktivitet den senaste tiden som sannolikt har att göra med byggnationen av idrottshallen vid Edsbergsskolan.

Att få bukt med problemet kan dock vara svårt.

– De får inte få fäste någonstans där de kan skada våra fastigheter eller hyresgäster. Det är viktigt att man är noga med avfall och renhållning. Det jobbar våra fastighetsvärdar med. Vi har också ett avtal med Anticimex.

Martin Lindfors medger att det ibland kan vara svårt att komma fram till rätt person inom Sollentunahem. Det är dock något man hoppas förbättra snart.

– Vi jobbar med att sätta upp en kundtjänst på ett annat sätt än vi har idag. Med den ska vi kunna samla alla inkommande ärenden och fånga upp och följa upp de bättre. Vi vill inte att saker ska falla mellan stolarna.

KALLT. I snön syns hålorna men också spår och spillning. Foto: Pauline Cederblad

RÅTTOR. Runt hissen som leder till garaget, och i planteringen, ser man små hål som råttorna grävt. Foto: Pauline Cederblad

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul laddar - imorgon börjar kräftfisket i Sollentuna. Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.torsdag 15/8 17:21

Två av tre fick jobb tack vare nytt projekt

Nyheter Etableringslyftet har hjälpt nyanlända till egen försörjning Två av tre nyanlända har fått jobb. Det är resultatet av projektet Etableringslyftet, som startade i Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna förra hösten.torsdag 15/8 9:03
Stockholm Direkt