Ras. I högar ligger träden som fallit efter Alfrida i januari. Foto: Jan-Olof Lundberg

Svårt att rensa träd efter stormen Alfrida

Trots att det var över två månader sedan som stormen Alfrida svepte över kommunen, syns fortfarande tydliga spår. I Angarnssjöängen går det inte att vandra på vissa leder. Enligt länsstyrelsen ska stigarna bli tillgängliga när månaden är slut.

  • Publicerad 13:32, 4 mar 2019

När Jan-Olof Lundberg från Täby kyrkby skulle ut och gå i Angarssjöängen, blev promenaden inte riktigt så lång som han tänkt. När han kom till området låg spåren efter stormen Alfrida kvar.

– Jag körde in vid Åby ängar på 268:an, där fanns det en karta med vad som skulle vara en slinga som går ut mot Angarssjöängen. Jag började gå, men när jag kom ner för berget och fick syn på slingan gick det inte, det var övertäckta stigar överallt, säger Jan-Olof.

Skillnad från Täby

Han blev förvånad över att träden som fallit från stormen Alfrida ännu inte hade forslats bort.

– Jag förstår att vissa småstigar inte har blivit röjda, men här var det inte gjort någonting. Snart kommer ju fågelskådarna också. Angarssjöängen känns ju till även utanför kommunen.

"Måste prioritera"

Det är länsstyrelsen som är ansvarig för skötseln av Angarssjöängen. Mats Gothnier arbetar på enheten för naturskötsel och berättar att man just nu arbetar med en inventering av Angarnssjöängen, för att bilda sig en uppfattning om hur träden ligger.

– Vi har sett att en del stigar är blockerade, och för att titta på riskträden behöver vi anlita arborister som klättrar upp och tittar. Men lederna används redan nu och vi kommer inte hinna att röja alla.Vi måste prioritera de träd som är direkta riskträd och hotar att ramla ned, säger Mats Gothnier.

Vandringslederna kommer att ta lite tid att röja, och han vill varna för att rotvältor kan vara farliga.

– I och med att en rotvälta bildas kan roten dra med sig stenblock som hänger mellan rötternas trådar. När det blir varmare ute så tinar stenarna, och de kan då lossna.

I naturreservatet kommer man inte att forsla bort träden, utan endast dra dem åt sidan.

– En liggande gran kan vara värdefull, ett naturreservat ska ha naturliga utvecklingar, och liggande träd kan vara bra i skogarna.

När kan träden vara undanröjda?

– Jag hoppas att allt kan vara klart i månadsskiftet mars/april.

Att tänka på vid stormdrabbad skog

Klätta inte eller bygg kojor på rotvältor.

Undvik att röra dig i närheten av hängande eller lutande träd.

Länsstyrelsen uppmanar de som rör sig i stormdrabbade områden att höra av sig till stockholm@lansstyrelsen.se för att rapportera in skador och hinder.

Tennisesset Sonja, 11, siktar mot eliten

Nyheter Vallentunatjejen vinner redan mot vuxna Vallentunabon Sonja Wedenski är bara 11 år men vinner redan mot vuxna i tennistävlingar. I somras tog hon hem segern i Sveriges största utomhustävling för juniorer; Båstadtennis Corem Open....fredag 20/9 17:04

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Nyheter På Danderyds sjukhus busstorg samlas norra länet Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in...fredag 20/9 16:42
Stockholm Direkt