TORRT. Mycket av spannmålet är torrt och skulle ha svårt att återhämta sig även om det börjar regna. Foto: Pauline Cederblad

Svårt för kommunen att stötta i foderkrisen

Skördarna är förstörda av torka. Bristen på foder i hela landet kan tvinga bönderna att nödslakta sina djur. Nu tas flera initiativ av privatpersoner och kommuner för att hitta oslagen betes- och ängsmark som bönderna kan använda till foder. Ställer Upplands Väsby kommun upp?

  • Publicerad 09:30, 11 jul 2018

Vår systertidning Vi i Sollentuna berättade nyligen att den långvariga torkan har förstört hälften av skörden på Bögs gård. Betesmarkerna är gula av torka och reservlagren av foder till djuren är slut i hela landet.

– Har man inte beten till djuren och reservlagren av foder är slut blir det riktigt tufft, säger Anders Ström som driver Bögs gård.

Nu har flera initiativ tagits runtom i Sverige för att hjälpa bönderna med reservbete åt djuren, vilket tidningen Land har skrivit om. Ängar, fält och gräsytor som annars står orörda erbjuds åt lokala bönder eller förmedlas via stora Facebookgrupper som "Foderhjälpen 2018" och "Betesmark åt betesdjuren".

– Jag förstår att det är ett jätteproblem för hela jordbruket. Kan vi göra något så vore det fantastiskt, säger Nils Odén, stadsträdgårdsmästare hos Upplands Väsby kommun.

Skötseln av kommunens gräsmark är upphandlad. För att tidigarelägga slåttern måste entreprenörerna vara med på det; alternativet är en ny uppgörelse.

Nils Odén har bollat frågan till kommunens jurist, för att se vad som går att göra.

– Egentligen skulle vi kunna sätta igång och slåtta alla ytor omgående, men vi har inte de pengarna i dag, säger han.

Normalt sett får gräset ligga kvar efter slåtter, men om det ska bli djurfoder måste det ensileras och balas. Med andra ord krävs det att någon, till exempel en utomstående organisation, tar tag i arbetet.

– Det är ganska höga krav på foder också. Det ska inte vara fullt med skräp och ölburkar.

Äger kommunen några fält/ängar/gräsytor som skulle kunna användas som djurfoder i nödfall?

– Vi har gärde i Brunnby vik och Bergakällan, sedan är det småsnuttar. Men gräset är så torrt att det har inget värde, möjligen som utfyllnad till hästar. På Löwenströmska finns det gräsmarker, men då får man höra med markägaren.

Vad händer med gräset som slås längs E4:an av Järva trädvårdscenter varje år?

– Egentligen komposteras det. En del tar vi tillvara på grund av fröinnehållet, som vi kan sprida på andra ängar. Det är väldigt små volymer i sammanhanget och handlar mest om kulturvård. Vi får nog inte skänka bort gräset, enligt lagen om offentlig upphandling, men vi skulle kunna sälja det för en symbolisk summa.

Alldeles enkelt är det inte att hjälpa till med foder, alltså, även om viljan finns.

– Med tanke på klimatrubbningar skulle man ha en beredskap för sådant här. Vatten, foder, utsäde... Det kommer inte att minska, säger Nils Odén.

LÄS MER: Torkan har förstört hälften av skörden

MER Hjälpgrupper på Facebook

Flera Facebookgrupper har startats för att förmedla foder eller betesmarker.

Två av de större, "Foderhjälpen 2018" och "Betesmark åt betesdjuren" fick på kort tid 3 000 medlemmar vardera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Slopad skatepark – ett svek mot kidsen i Väsby

Nyheter "Alla ungarna var så peppade" I augusti togs det första spadtaget för skateparken i Smedby. I går meddelade Väsbyalliansen att den inte kommer att byggas. – Det här är ett hårt slag för kidsen i Väsby, säger Lars Öjert,...tisdag 20/11 15:30

Jonas kan bli årets föreningshjälte

Sport Eldsjäl uppmärksammas Han har varit BSK fotboll trogen sedan han var sex år och har under åren gjort det mesta inom klubben. För sin insats har Jonas Malmgren därför blivit nominerad till att bli ”årets föreningshjälte”.tisdag 20/11 12:00

Elin ska representera Väsby i Funkisfestivalen

Nyheter Vinnare av kommunens deltävling Det blir Elin Scherdin, 24, som får representera Upplands Väsby vid Funkisfestivalens delfinal på Nalen i Stockholm i april. Med klassiska hårdrockslåten "We're not gonna take it" av Twisted Sister...måndag 19/11 12:18