TORRT. Mycket av spannmålet är torrt och skulle ha svårt att återhämta sig även om det börjar regna. Foto: Pauline Cederblad

Svårt för kommunen att stötta i foderkrisen

Skördarna är förstörda av torka. Bristen på foder i hela landet kan tvinga bönderna att nödslakta sina djur. Nu tas flera initiativ av privatpersoner och kommuner för att hitta oslagen betes- och ängsmark som bönderna kan använda till foder. Ställer Upplands Väsby kommun upp?

  • Publicerad 09:30, 11 jul 2018

Vår systertidning Vi i Sollentuna berättade nyligen att den långvariga torkan har förstört hälften av skörden på Bögs gård. Betesmarkerna är gula av torka och reservlagren av foder till djuren är slut i hela landet.

– Har man inte beten till djuren och reservlagren av foder är slut blir det riktigt tufft, säger Anders Ström som driver Bögs gård.

Nu har flera initiativ tagits runtom i Sverige för att hjälpa bönderna med reservbete åt djuren, vilket tidningen Land har skrivit om. Ängar, fält och gräsytor som annars står orörda erbjuds åt lokala bönder eller förmedlas via stora Facebookgrupper som "Foderhjälpen 2018" och "Betesmark åt betesdjuren".

– Jag förstår att det är ett jätteproblem för hela jordbruket. Kan vi göra något så vore det fantastiskt, säger Nils Odén, stadsträdgårdsmästare hos Upplands Väsby kommun.

Skötseln av kommunens gräsmark är upphandlad. För att tidigarelägga slåttern måste entreprenörerna vara med på det; alternativet är en ny uppgörelse.

Nils Odén har bollat frågan till kommunens jurist, för att se vad som går att göra.

– Egentligen skulle vi kunna sätta igång och slåtta alla ytor omgående, men vi har inte de pengarna i dag, säger han.

Normalt sett får gräset ligga kvar efter slåtter, men om det ska bli djurfoder måste det ensileras och balas. Med andra ord krävs det att någon, till exempel en utomstående organisation, tar tag i arbetet.

– Det är ganska höga krav på foder också. Det ska inte vara fullt med skräp och ölburkar.

Äger kommunen några fält/ängar/gräsytor som skulle kunna användas som djurfoder i nödfall?

– Vi har gärde i Brunnby vik och Bergakällan, sedan är det småsnuttar. Men gräset är så torrt att det har inget värde, möjligen som utfyllnad till hästar. På Löwenströmska finns det gräsmarker, men då får man höra med markägaren.

Vad händer med gräset som slås längs E4:an av Järva trädvårdscenter varje år?

– Egentligen komposteras det. En del tar vi tillvara på grund av fröinnehållet, som vi kan sprida på andra ängar. Det är väldigt små volymer i sammanhanget och handlar mest om kulturvård. Vi får nog inte skänka bort gräset, enligt lagen om offentlig upphandling, men vi skulle kunna sälja det för en symbolisk summa.

Alldeles enkelt är det inte att hjälpa till med foder, alltså, även om viljan finns.

– Med tanke på klimatrubbningar skulle man ha en beredskap för sådant här. Vatten, foder, utsäde... Det kommer inte att minska, säger Nils Odén.

LÄS MER: Torkan har förstört hälften av skörden

MER Hjälpgrupper på Facebook

Flera Facebookgrupper har startats för att förmedla foder eller betesmarker.

Två av de större, "Foderhjälpen 2018" och "Betesmark åt betesdjuren" fick på kort tid 3 000 medlemmar vardera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Bajen slog ut Bollstanäs inför storpubliken

Sport BSK dam är ute ur svenska cupen – fin trend bröts BSK:s damer stod upp bra mot allsvenska Hammarby, men fick ändå se sig slagna i cupmatchen på onsdagskvällen. 1-3 (0-1) inför storpubliken var lagets första förlust sedan september 2017.torsdag 20/9 9:00

Önskar tryggare röstning

Nyheter Gör det möjligt att plocka valsedlar i fred vid nästa val. Det föreslår en Väsbybo i ett formellt brev till Upplands Väsby kommun. "Alla röstande ska ha möjlighet att helt anonymt få plocka till sig...torsdag 20/9 7:15

Väsby föll efter straffar

Sport Fem missade straffar blev ödesdigert för Väsby i kvällens bortamatch mot Segeltorp. Huddingelagets Nicklas Nilsson ordnade extrapoängen i femte straffomgångenonsdag 19/9 22:35