Foto: Svea konståkningsklubb

Svea tog konståkningen till hockeymeckat

En kommun med fem ishallar och desto fler ishockeylag. Men för tio år sedan fanns inte en enda konståkningsklubb i Huddinge. Det har Svea konståkning ändrat på och på ett decennium har de vuxit till en klubb att räkna med.

  • Publicerad 12:00, 27 nov 2018

Huddinge är en riktig ishockeykommun. Kommunens olika klubbar har fostrat en mängd stora stjärnor och inte minst på damsidan har man nått framgångar med Segeltorps tre SM-guld.

Men trots prioriteringen av issport och fem ishallar i kommunen fanns det inte en enda konståkningsklubb när den då 12-åriga Vilma Slättegård och hennes pappa Joakim fick nog för tio år sedan. De tog saken i egna händer och startade Svea konståkningsklubb. Sedan växte den snabbt.

– Svea var något nytt som alla fick vara med och utforma. I andra kommuner var det svårt att få träningstid eftersom det var mycket hockey och få ishallar. Men i Huddinge fanns fem ishallar och ingen annan konståkningsklubb, säger Vilma Slättegård.

Vi valde Svea efter Svea Norén, den första svenska OS-medaljören i konståkning.

På 10 år har över 1000 konståkare fostrats i klubben och idag har klubben allt från skridskoskola för nybörjare till flera elitåkare som tävlar om SM-medaljer.

Men varför valde de egentligen namnet Svea?

– Vanligtvis heter en klubb typ Huddinge konståkningsklubb. Men vi valde Svea efter Svea Norén, den första svenska OS-medaljören i konståkning, med ett silver från OS 1920. Samtidigt visar namnet att klubben inte bara är till för Huddingebor. Vi välkomnar alla.

Integration på skridskor

Vilma Slättegård är mest stolt över den bredd som Svea har byggt upp genom skridskoskolan. De satsar på att få så många som möjligt att våga testa åka skridskor snarare än att elitsatsa.

Foto: Svea konståkningsklubb

– Skridskor är en del av svensk idrottskultur, men det är inte självklart att alla kan åka. Huddinge är också en stor kommun med många barn med föräldrar från länder där det inte är en självklarhet. Det är så himla kul att så många av dem har kommit till vår klubb, säger Vilma.

Klubben har också utmärkt sig för en hög andel manliga åkare i det som typiskt ses som en kvinnlig sport. Alla deras åkare på SM-nivå är till exempel män.

Jubileumsshow i Visättra

Lördagen den 8 december firar klubben 10-årsjubileum med en show i Visättra sportcenter.

– Vi vill fira att vi på bara tio år har vuxit så mycket. Vi vill att det här ska bli ännu större än våra jul- och vårshower och hoppas att fler än bara konståkare ska komma och titta.

I showen gästas Sveas konståkare av hockeyspelare från Huddinge hockey och åkare från Team Moonlights som tävlar i synkroniserad konståkning.

Konståkarna ska bland annat utmana hockeyspelarna på en duell och hockeyspelarna ska få testa på konståkning.

Jubileumsshow 8 december

Huddinges första konståkningsklubb firar 10 år med en isshow för hela familjen. I showen gästas de av spelare från Huddinge hockey och Team Moonlights som tävlar i synkroniserad konståkning. Inträde 75 kronor, men gratis för barn under sju år.

Tid: 15.00

Plats: Visättra sportcenter

Visa merVisa mindre

Foto: Svea konståkningsklubb