Hårt liv. Sven Berganders fötter är helt uppsvullna på grund av sin sovställning i bilen. Därför har han slutat ta av sig skorna under nätterna. Foto: Sacharias Källdén

Sven, 63, bor i en bil vid Brommaplan

Andelen äldre hemlösa i Stockholm ökar. I vintras sov Sven Bergander i sin bil. Sittandes – i minusgrader. Det vill han inte göra igen.

  • Publicerad 06:59, 3 nov 2017

– Det är värre när det regnar än när det är 2-3 minusgrader. Jag får ju in fukt i bilen som sätter sig i kläderna. Jag har slängt flera par skor och byxor som har möglat, säger Sven Bergander.

Antalet äldre hemlösa i Stockholm har under de senaste åren ökat stadigt. 2016 saknade 204 personer som var 65 år eller äldre bostad, enligt statistik från Stockholms stad. En siffra som kommer öka ytterligare, enligt Stadsmissionen.

LÄS ÄVEN Stockholms osynliga narkomaner – "Flera lever inte ens till 25"

– Vi ser allt fler äldre med låg inkomst som inte klarar av sin hyra. Men det finns inga enkla sätt att kliva ur sitt nuvarande boende och in i ett nytt eftersom det saknas mindre, billiga hyresrätter på marknaden, säger Anna Johansson, socialchef på Stadsmissionen.

Stockholms stad genomför i år en satsning på 5 miljoner kronor öronmärkta för arbete för att motverka hemlöshet bland äldre. Ett nytt boende som tillåter ett aktivt missbruk samt flera träningslägenheter är två exempel. En förändring krävs också på bostadsmarknaden, enligt Clara Lindblom (V), äldreborgarråd.

– Vi måste ha en ökad tillgång till hyresrätter med rimliga hyror. En hård bostadsmarknad kombinerat med ett dåligt pensionssystem gör att fler riskerar att hamna i hemlöshet, säger hon.

LÄS ÄVEN Från hemlös till guide: Hör hans förslag till politikerna

Sven Bergander har deltidspension och får bidrag. Totalt blir det 4 500 kronor i månaden. Det ska framförallt räcka till mat och bensin för att hålla bilen torr.

Han har precis tagit en dusch och ätit lunch på Stadsmissionens äldrecenter på Kungsholmen. Hit kommer han ofta sedan han hörde talas om verksamheten för ett par månader sedan.

Rickard Loblom är verksamhetschef på äldrecentret. Han vill se en skyndsam lösning på bostadsbristen och föreslår enkla medel.

– Bygg modulbostäder i stil med studentbaracker. Många jag pratar med har enkla önskemål som en säng, en kokplatta och en dörr att stänga. Och så betalar man en överkomlig hyra för det. Det kan inte vara omöjligt att lösa, säger han.

Sven Bergander vill slippa tillbringa den kommande vintern i bilen. Med hjälp av olika organisationer försöker han skrapa ihop tillräckligt med pengar för att nå sitt mål – en husvagn.

– Jag letar efter den billigaste jag kan hitta. Något jag kan renovera och dona med själv. Då blir jag väldigt nöjd, säger han.

Sven Bergander. Foto: Sacharias Källdén

Fakta hemlöshet i Stockholm

Totalt rapporterades 2 420 personer vara hemlösa i Stockholms stad 2016. Av dem var 204 stycken 65 år eller äldre.

2014 rapporterades totalt 2 651 personer vara hemlösa. Av dem var 151 stycken 65 år eller äldre.

Totalt innebär det att den totala andelen rapporterade hemlösa har minskat med 231 personer under de senaste två åren. Andelen äldre hemlösa har däremot ökat med 53 personer.

Källa: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17