KAMEROR. Svenska bostäder blev anmälda till Datainspektionen, av en hyresgäst som inte tyckte om att bli övervakad. Foto: Anna Wettergård

Svenska bostäder anmälda till Datainspektionen

Svenska bostäder har blivit anmälda till Datainspektionen, av en hyresgäst som inte tycker om att bli kameraövervakad i sin trappuppgång. Vi pratade med företagets säkerhetsstrateg för att reda ut vad de har för policy vad gäller övervakning av fastigheterna.

  • Publicerad 07:15, 13 sep 2019

Krister Bergh Foto: Svenska Bostäder

”Svenska bostäder har satt kameror som bevakar entrén och 3 våningen på (...) Kista utan att alla hyresgäster har medgivit till bevakningen. Jag tycker inte alls att entrén ska vara permanent bevakad, trots att någon slagit sönder glaset i dörren ett par gånger".

"Vi har inte fått veta om det är livebevakning, eller om filmen bara får visas om det har skett ett brott.”

Så står det i anmälan, som en anonym person har skickat in till Datainspektionen.

Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska bostäder säger att kameraövervakning är något som de bara använder i undantagsfall. På ungefär hundra adresser finns det kameror, av totalt 26 000 lägenheter.

– Enligt lag ska det här vara en av de sista åtgärder som vi gör. Det ska handla om en grov störning som vi inte kommer tillrätta med på annat sätt. Det kan handla om att kriminella element hänger i trappuppgångarna, om upprepade inbrott i källare eller om drogförsäljning.

Han tycker att kamerorna hjälper.

– Det gör de absolut. Vi inventerar våra kameror var sjätte månad och då ser vi resultat. Då kollar vi också om störningen har upphört, så att vi kan ta bort kameran.

Krister Bergh berättar att Svenska bostäder följer Datainspektionens riktlinjer, och att de kan sätta upp kameror inne i fastigheter utan att söka tillstånd först, eftersom de inte bevakar allmän plats. Och de behöver inte heller fråga hyresgästerna om lov.

– Det är inte hyresgästerna som bestämmer. Vi kan inte ha någon slags majoritetsbeslut vad gäller kamerorna – då skulle vi ju kunna bli överkörda och tvingas sätta upp kameror där det inte behövs. Vi måste följa lagar och regler, och utgå från den behovsanalys som vi gör. Men Svenska Bostäder informerar alltid hyresgästerna innan och efter uppsättande av en ny kamera samt sätter upp dekal på dörren om att det är en kamerabevakad plats.

Han berättar också att det är väldigt strikt reglerat vem som får se filmerna.

– Vi följer GDPR, och vi håller extremt hårt på reglerna. Här på företaget är bara jag som får ta del av filmerna, och inte ens jag gör det om det inte behövs. Om polisen behöver filmerna i en brottsutredning lämnar vi över dem, men då utan att ha tittat på dem själva först.

Förutom den hyresgästen som har skrivit anmälan, säger Krister Bergh att de flesta är positiva till kamerorna.

– De gånger vi har fått feedback upplever många en lättnad. Tryggheten blir väsentligt mycket större när störningar försvinner. Och vi har bra siffror vad gäller tryggheten i våra fastigheter. 80 - 85 procent av de boende känner sig trygga, och det är en hög siffra i det här sammanhanget.

Han berättar att de också arbetar med trygghet genom trygghetsbesiktningar, eller certifieringar, av deras fastigheter. Det för att se vad som behöver åtgärdas på varje adress.

– Svenska bostäder hade endast fyra inbrott på hela vårt bestånd i Järva vilket får ses som exceptionellt bra. I slutänden ger det våra hyresgäster en hög trygghetskänsla.

POSITIV. "Jag tycker att det är bra med kamerorna eftersom det ökar tryggheten. Jag känner mig inte övervakad; det är inga problem för mig", säger Botan Abdi Foto: Anna Wettergård

POSITIV. "Det är bra; det skyddar människor och ger ökad säkerhet. Jag skulle gärna se kameror på parkeringen också", säger Telsem Ahmedin. Foto: Anna Wettergård

Boende positiva till kameror

Den kamera som var orsaken till att Svenska bostäder blev anmälda till Datainspektionen sitter på en gata i Kista; närmare bestämt i Husby.

En promenad genom området avslöjar att vissa av husen har kameraövervakning och andra inte. Dekalerna som upplyser om kameror sitter lite här och där i området. Vi frågade några av de boende vad de tycker om övervakningen – och alla var positiva.

– Jag tycker att det är bra med kamerorna. Då slipper man att det kommer tjuvar, till exempel. Det säger Ayson, som sitter och solar på en bänk i området.

På en gångväg kommer Telsem Ahmedin gående, och han håller med.

– Det är bra; det skyddar människor och ger ökad säkerhet. Jag skulle gärna se kameror på parkeringen också. Det enda problemet är att det händer att människor sprayar färg på kamerorna så att de inte fungerar. Jag arbetar som brevbärare så jag har sett det mesta.

En annan som är positiv till kamerorna är Botan Abdi. Han bodde i det här området mellan 1998 och 2004, och flyttade sedan bort under en period. Men sedan tre månader är han tillbaka här.

– Det är bättre nu än det var förr. Jag tycker att det är stor skillnad. Lägenheterna är finare och det är tryggare. Så jag tycker att de har lyckats bra, säger han och syftar på Svenska Bostäders upprustning av området. Han fortsätter:

– Jag tycker att det är bra med kamerorna eftersom det ökar tryggheten. Jag känner mig inte övervakad; det är inga problem för mig.

Stockholm Direkt