I maj 2018 kan du beskåda din adopterade takpanna när renoveringen av taket står klart. Foto: Helene Claesson Jennische

Svenska kyrkan inför nytt kollektknep

Längtar du efter tillökning i familjen – men är osugen på skrik och bråk de närmaste 18 åren. En smidig lösning kan då vara att adoptera en nockpanna på Engelbrektskyrkans nya tak.

  • Publicerad 11:46, 25 okt 2017

Minsta belopp för att bli förälder till en av kyrkans nya takpannor ligger på 1 000 kronor. Totalt beräknas renoveringen kosta 40 miljoner kronor. De nya föräldrarna kommer därför knappast bekosta hela upprustningen, vilket heller inte är tanken.

– Vi tycker att det är ett jätteroligt och bra sätt om man vill vara med och bidra. När det är klart kan man titta upp mot taket och se sin alldeles egen panna på toppen av kyrkan, säger Annelie Lowén, kyrkoherde vid Engelbrekts församling.

Stor snopp chockerar i svenska kyrkan

Bidragsgivarna kommer också att uppmärksammas inne i kyrkan. Hur är ännu oklart.

– Namnet på personer som har adopterat en takpanna kommer förekomma i kyrkan. Om det kommer bli på en tavla eller i en liggare har vi inte riktigt bestämt, berättar Annelie Lowén.

Efter snoppchocken i kyrkan – nu har personalen agerat

Renoveringen av kyrktaket har pågått sedan maj och förväntas vara klar i maj 2018. Att ingreppet utförs på en kyrka ställer krav på både precision och varsamhet.

– Det är ju mycket tak, i olika vinklar och höjd. Att det också är en kulturhistorisk byggnad kräver att man är försiktig i arbetet, säger Annelie Lowén.

Under de senaste dagarna har det framkommit uppgifter om att säkerheten brustit under arbetet. Bland annat ska man ha jobbat utan fallskydd, något SVT Stockholm var först med att rapportera om. Annelie Lowén kan inte bekräfta att det har förekommit säkerhetsbrister, men betonar samtidigt att hon inte är ansvarig för den delen av arbetet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00