Företaget köpte hyreshuset i Gamla stan av Svenska Kyrkan väldigt billigt. Men det var först tio år senare "de kom på det". Foto: Mostphotos

Svenska kyrkan råkade sälja hyreshus i Gamla stan av misstag

Svenska Kyrkan råkade sälja ett hyreshus för blygsamma 550 000 kronor i Gamla stan – av misstag. Nu har kyrkan överklagat domen som slog fast affären, enligt tidningen Hem & Hyra.

  • Publicerad 14:13, 28 nov 2018

Under 2003 sålde Svenska Kyrkan ett gårdshus i Gamla stan för lite mer än en halv miljon kronor. Men något gick snett och köparen fick med ett helt hyreshus – av misstag. Något som tidningen Hem & Hyra var först att skriva om.

Svenska Kyrkan uppmärksammades på missen när den nya ägaren, Androm AB, som sysslar med fastighetsförvaltning hörde av sig till kyrkan hela tio år efter att köpet genomfördes. Androm AB hävdade då att det faktiskt är de som äger hyreshuset då det är kopplat till gårdshuset.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Svenska Kyrkan hävdar tvärtom att allt är ett misstag och valde att stämma Androm AB 2014. I kyrkans stämningsansökan står det att det borde vara givet för Androm AB att köpet bara gällde gårdshuset – och absolut inget annat – i och med det låga priset.

Den rättsliga processen tog sin tid och i september i år föll domen i Stockholms tingsrätt – Svenska Kyrkan förlorade. Hem & Hyra skriver att det enligt domstolen inte går att bevisa att köpekontraktet endast rörde ett gårdshus.

Nu har Svenska Kyrkan överklagat tingsrättens dom hos Svea Hovrätt, men det återstår att se om hovrätten kommer pröva ärendet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kyrkans advokat Stefan Kamlin säger till Hem & Hyra att det är ovanligt att köpare begär tillträde till en fastighet så pass lång tid efter att en affär genomförts.

Varför Androm AB lät kyrkan ta hand om hyreshuset i tio år innan de begärde tillträde förklarar fastighetsföretaget så här: ”Gatuhuset var ett långsiktigt renoveringsobjekt för Androm, varför Androm inte omedelbart begärde tillträde till gatuhuset”, står det i tingsrättsdomen enligt Hem & Hyra.