VILL INTE ANGE SKATTESATS. Dan Kareliusson (SD) presenterar Sverigedemokraternas förslag till budget. Foto: Andreas Jennische/Stockholms stad

Sverigedemokraterna vägrar ange hur de ser på skatten för Stockholm

När årets stora budgetdebatt inleds på onsdag låter Sverigedemokraterna bli att presentera ett förslag på hur hög skatten ska vara i Stockholm i nästa år. ”Vi vill veta vad massinvandringen kostar först” säger gruppledaren.

  • Publicerad 19:06, 17 nov 2015

Verkligheten kan se ut så.

Synen på hur hög eller låg kommunalskatten ska vara skiljer sig stort åt mellan partierna i Stockholm. Den rödgrönrosa majoriteten tänker höja skatten med 22 öre per intjänad hundralapp medan Centerpartiet i sin skuggbudget föreslår att skatten sänks med 35 öre.

Hur Sverigedemokraterna ser på skatten är svårare att tyda. När partiets gruppledare Dan Kareliusson ställer sig i talarstolen på onsdag förmiddag för att berätta om sitt partis visioner för Stockholm saknar han ett förslag för skatten.

– Vi avslöjar ingen skattesats i vårt budgetförslag, säger Dan Kareliusson till StockholmDirekt och fortsätter:

– I vår budget har vi istället avsatt 15 miljoner kronor till en politisk arbetsgrupp som ska granska de hittills dolda kostnaderna som uppstår på grund av massinvandringen.

Står ensamma

Om Sverigedemokraterna fick som de ville skulle Stockholm klubba en budget som inte i förväg anger hur mycket stockholmarna ska betala i skatt nästa år.

– Efter utlåtande från arbetsgruppen kan det bli fastställt hur de ökade kostnaderna ser ut. Först därefter förslår vi att man ska besluta om skatten, säger Dan Kareliusson.

Så rent teoretiskt skulle SD kunna vara både ett skattesänkar- och skattehöjarparti?

– Ja, verkligheten kan se ut så. Men att en sådan granskning vi föreslår skulle leda fram till en sänkning har jag svårt att tro, säger Dan Kareliusson.

Inget av de övriga partierna föreslår en liknande utredning av kostnader för flyktingmottagande och invandring.