Solja Krapu-Kallio framträder med sin poesi och pratar böcker på Jakobsbergs bibliotek, i projektet Järfälla läser som nu fortsätter. Foto: Stella Papapanagiotou/Järfälla kommun

Sverigefinsk litteratur i fokus på Järfällas bibbla

Projektet "Järfälla läser" fortsätter i höst i östra grannlandets tecken, med bok och poesi-framträdande av den sverigefinska författaren Solja Krapu-Kallio.

  • Publicerad 11:32, 11 nov 2019

Under förra året drog Järfälla bibliotek igång projektet "Järfälla läser", ett biblioteksevent som fungerade lite som en utspridd bokcirkel.

Alla som ville delta lånade under en period samma bok, som köptes in i flera ex och fanns tillgänglig, fysiskt och i e-boksform, på alla kommunens bibliotek. När perioden var slut var det diskussion på biblioteken, samt en podcast där personalen diskuterade böckerna.

Då var temat "människan i den växande staden", och man valde ut tre böcker som handlade om just hur en stad förändras när exempelvis fler människor flyttar in.

I år fortsätter projektet, men med ett annat tematiskt fokus. Från och med 2018 är nämligen Järfälla kommun finskt förvaltningsområde, och för att uppmärksamma det har man valt boken "Westins bageri & kafé" av den sverigefinska estradpoeten och författaren Solja Krapu-Kallio.

– Boken är det som man på engelska kallar "feel good", en mysbok om en familj som driver ett kafé och det är ganska mycket igenkänning för många, säger Kerstin Gerén, pr-bibliotekarie på Järfälla kommun.

Poesikväll

Det sverigefinska temat fortsätter även in på nästa år, och förhoppningen är att bjuda dit någon författare som skriver på både finska och svenska.

Solja Krapu-Kallio, som är tvåfaldig SM-vinnare i poetry slam (estradpoesi) skriver nämligen sina böcker på svenska. Men diktar gör hon på båda språken, och i augusti i år vann hon också finska mästerskapen i poetry slam.

Hon kommer att framföra sin poesi i Jakobsbergs bibliotek den 3 december.

– Det kommer bli en upplevelse, hon är jätteduktig. Hoppas att många vill komma då, jag tror det blir en rolig kväll.

Då kommer hon också prata om sina böcker, så den som vill hänga med gör kanske bäst i att läsa böckerna i förväg. Vill man starta en egen bokcirkel kan man låna upp till tio böcker per grupp.

Stockholm Direkt