BARNFÖRBJUDET. Barn under tio år körde slut på katterna på Java Whiskers och är numera portade från kattkaféet. Foto: StockholmDirekt/Mostphotos

Sveriges enda kattkafé portar barn

Det omtalade kattkafét JaVa whiskers tillåter inte längre små barn i lokalerna. En besökare vittnar om hur katterna var helt slutkörda.

  • Publicerad 16:10, 7 jun 2019

Flera gånger tidigare har vi berättat om JaVa whiskers, Stockholms första kattkafé, som i februari öppnade i Vasastan.

Många kaffesugna kattälskare har sökt sig till fiket, där man för 150 kronor får chans att umgås, kela och leka med katter.

Nu öppnar Stockholms första kattkafé

Men alla har inte varit nöjda med sitt besök. Tidigare i år besökte Amelie kattkaféet.

– Jag hade läst om kaféet i min lokaltidning och tänkte att det var för bra för att vara sant. Jag älskar katter, men som min livssituation ser ut idag kan jag inte ha egen katt, säger hon.

Förväntansfull och sugen på att klappa päls gick hon till Java Whiskers. Men något kattmys blev det inte tal om.

– Först såg jag inga katter alls. Till slut kom det fram två stycken, men de ville absolut inte bli klappade. När vi försökte leka med dem slog de lite slappt med tassarna, sedan kröp de in under en soffa, säger Amelie som inte lyckades vidröra en enda katt den första halvtimmen.

Efter ytterligare en halvtimme lämnade hon i besvikelse.

– Katterna var väldigt osociala. Jag hade sett fram emot kurr i knät, men det var inte ens nära. De kändes socialt slutkörda, helt introverta, säger hon.

Här är katterna som regerar över tunnelbanan

Jon Bäcklund, en av ägarna till kaféet, delar inte åsikten att katterna är socialt trötta.

– Nej, det är de verkligen inte. Det kan vi inte alls hålla med om. Snarare tvärtom, säger Jon.

Enligt honom kan det dock finnas en förklaring till Amelies misslyckade besök. Hon skulle kunna ha haft otur att kommit efter en stor barngrupp. Tidigare tilläts barn under 10 år vara på fiket. Men det fungerande inte.

– Barnen följde inte reglerna vi hade, så därför är barn inte tillåtna längre. Efter att barn varit på kaféet kunde det hända att katterna var trötta. Det fungerande helt enkelt inte och därför har vi infört nya regler, säger Jon Bäcklund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Amelie har inte gett upp hoppet om att få mysa med katter och kommer besöka kaféet igen. Samtidigt är Jon Bäcklund noggrann med att påpeka att de absolut inte kan styra över katterna.

– Det är viktigt att poängtera, vi lovar inte kurr i knät. Det finns inga garantier. Men i stora drag har katterna ett enormt utbyte av besökarna som ger dem kärlek.

Så generellt är katterna sociala?

– Katterna som vi tar hit, är katter som redan har fått väldigt mycket kärlek och är sociala. Vi har kontrollerat deras historia och det är inte några skygga vildkatter. Grundläggande för hela verksamheten är att katterna mår bra, säger Jon Bäcklund.

Ungefär var tredje månad byts hela gruppen av katter ut, vid ett och samma tillfälle. Alla katter som sedan tidigare har adopterats av besökare på kaféet kommer då att få flytta till sina nya permanenta hem.

Vid ett tillfälle har kaféet tvingats byta ut en katt som inte trivdes.